marți

16 aprilie, 2024

6 martie, 2020

Un al 8-lea caz de infecție cu noul coronavirus a fost confirmat vineri în România – este un bărbat de 51 ani din Olt care s-a întors din Italia și a călătorit în același autocar cu bărbatul de 71 de ani din Suceava diagnosticat în urmă cu două zile.

La scurt timp a fost anunțat încă un caz confirmat, un bărbat de 40 de ani din Hunedoara.

Până acum, la nivel național au fost confirmate nouă cazuri de cetățeni români bolnavi Covid- 19 (coronavirus).


Trei dintre aceltia nouă au fost declarați vindecați. Unul a fost externat, iar ceilalți doi rămân sub observație medicală, în spital, conform deciziei medicilor din Timișoara.

Se află în carantină 35 persoane, pentru alte 11.731 de persoane fiind dispusă măsura auto-izolării la domiciliu.

Situația la nivel mondial

Numărul persoanelor decedate din cauza noului coronavirus a depășit 3.300, la nivel global, iar cel al cazurilor confirmate, în 85 de țări și teritorii este de peste 97.000 persoane.

Pentagonul a avertizat joi că eforturile de dezvoltare a unui vaccin ar putea să nu aducă rezultate înaintea celui de-al doilea val de coronavirus, așteptat iarna viitoare.

OMS: Nu este pandemie


Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, vineri, că riscul răspândirii coronavirusului la nivel global este, în prezent, ”foarte ridicat”, aceasta fiind cel mai înalt nivel pe care OMS îl poate declara, potrivit BBC.

„Creşterea numărului de cazuri şi al ţărilor afectate în ultimele zile este în mod clar îngrijorătoare”, a declarat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Directorul Programului de Urgenţe al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţi, Mike Ryan, a anunțat, vineri, că epidemia cu noul coronavirus nu a ajuns la nivelul unei pandemii atâta timp cât țările afectate și nu numai luptă împotriva noului virus. „Dacă ne-am confrunta cu pandemie acceptăm, în esență, că fiecare om de pe planetă va fi expus virusului respectiv. Încă nu este cazul unui astfel de anunț”, a spus el.

ONU cere ca măsurile de carantină să respecte drepturile omului, statele să ajute persoanele care nu pot munci din cauza epidemiei

Măsurile luate de ţări pentru a combate propagarea epidemiei produse de coronavirus trebuie să respecte drepturile omului şi să fie proporţionale cu riscul evaluat, a avertizat vineri Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet.

”Izolarea, carantina şi alte măsuri vizând ţinerea sub control şi combaterea propagării Covid-19 ar trebui să fie întotdeauna aplicate cu stricta respectare a drepturilor omului şi într-o manieră care să fie necesară şi proporţională cu riscul evaluat”.

Reprezentanta ONU le-a cerut, de asemenea, autorităţilor să furnizeze sprijin economic persoanelor care nu mai pot munci din cauza epidemiei:

‘Epidemia cauzată de Covid-19 este un test pentru societăţile noastre şi noi învăţăm şi ne adaptăm reacţionând la virus, Demnitatea şi drepturile omului trebuie să se afle în centrul acestui efort şi nu trebuie lăsate în plan secund”, a declarat Michelle Bachelet într-un comunicat citat de Agerpres.

Închiderea unor şcoli riscă să oblige părinţii să rămână acasă, o măsură care poate afecta mai ales femeile, iar suspendarea muncii poate antrena o pierdere a salariu sau chiar a locului de muncă, o măsură cu consecinţe grave asupra mijloacelor de subzistenţă ale oamenilor, a încheiat reprezentanta Naţiunilor Unite.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: