„Epidemia de coronavirus din China s-a transformat în pandemie mondială”, a declarat miercuri ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, în Camera Deputaților din Berlin. Italia a decis închiderea tuturor școlilor și universităților din țară, iar Franța a decis rechiziționarea măștilor de protecție.
În România, miercuri au fost confirmate două noi cazuri, numărul total al persoanelor infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2 ajungând la șase, dintre care unul s-a vindecat.
La Timișioara, a fost diagnosticat pozitiv un adolescent de 16 ani, nepotul bărbatului de 47 de ani confirmat marți și care contactase coronavirusul de la femeia diagnosticată săptămâna trecută – el a călătorit alături de aceasta, în avionul ce i-a adus din Italia.
Tânărul este asimptomatic, afebril, dar a fost transportat cu izoleta la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, conform unui comunicat al Ministerului Sănătății. Rezultatele de miercuri ale probelor luate de la bărbatul de 47 de ani (unchiul adolescentului) sunt negative și urmează conform procedurii un nou test, după 24 de ore, pentru a exista certitudinea vindecării.
Al doilea caz confirmat miercuri este al unui bărbat de 71 de ani din Suceava care s-a întors din Lombardia, regiune italiană aflată în carantină.
Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că în România nu este cazul închiderii orașului Timițoara, întrucât numărul contaminaților este mic și, mai ales, se cunoaște sursa acestor îmbolnăviri, astfel încât au putut fi identificați toți cei care au intrat în contactat cu purtătorii coronavirusului.
Germania interzice exportul echipamentelor medicale de protecție – măști, mănuși etc.
În Germania, ministerul de Interne a anunţat miercuri că interzice exportul de echipamente de protecţie, cum ar fi măştile chirurgicale şi mănuşile de unică folosinţă, din cauza cererii uriașe generate de epidemia de coronavirus.
Măsurile au fost justificate de ministrul german al Sănătății:
Epidemia de coronavirus din China s-a transformat în pandemie mondială.
În Germania au fost confirmat 240 cazuri de Covid-19 în 15 dintre cele 16 landuri.
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, declara pe 24 februarie că există posibilitatea declarării unei pandemii de coronavirus, dar că, momentan, nu este îndeplinit criteriul răspândirii necontrolate a virusului la nivel global:
În acest moment, utilizarea termenului de „pandemie” ar produce inutil panică la nivel mondial (…)
Trebuie să ne concentrăm pe izolarea (epidemiei), făcând tot posibilul pentru a ne pregăti de o eventuală pandemie.
Franța – măștile de față se vând doar pe rețetă
Autoritățile din Franța au anunţat rechiziţionarea măştilor de protecţie și vânzarea lor doar pe bază de prescripție medicală.
“Nu este nevoie să cumpărăm măști și, de altfel, nici nu le putem cumpăra, pentru că am transmis instrucțiuni farmaciilor pentru ca acestea să nu mai distribuie măști decât pe bază de prescripție medicală”, a declarat marți purtătoarea de cuvând a guvernului francez, Sibeth Ndiaye.
Toate măștile vor fi folosite pentru protejarea personalului sanitar și pentru persoanele bolnave.
Italia a ]nchis toate școlilor și universităților
Guvernul din Italia a decis într-o ședință de urgență organizată miercuri ]nchiderea tuturor școlilor şi universităţilor, până cel puțin la mijlocul lunii martie, pentru a stopa răspîndirea virusului SARS -Cov-2.
Carantina și izolarea sunt cele mai eficiente metode de stopare a epidemiei, iar situația Chinei, unde numărul cazurilor noi este în scădere continuă de câteva zile, dovedește acest lucru.
În Italia s-au înregistrat 79 de decese și peste 2.500 de cazuri de infectare în Italia.
Cehia interzice comercializarea celor mai eficiente măști faciale – vor fi păstrate pentru personalul medical
Guvernul ceh a anunțat miercuri interzicerea vânzării de măști de protecție FFP3, cele mai eficiente. Acestea vor fi distribuite doar personalului medical și din unitățile sociale, din serviciile medicale de urgență și unele structuri amdinistrative.
Măsura a fost luată pentru ca personalul medical, cel care se va afla în prima linie a eforturilro de combatere a epidemiei să nu rămână fără protecție.
“Furnizarea asistenței medicale și asigurarea funcționării sistemului de sănătate sunt prioritățile absolute.. Dacă lucrătorii medicali se infectează, sistemul de sănătate se va prăbuși și nu vom puta să oprim epidemia și să ne protejăm cetățenii,” a explicat minsitrul ceh al Sănătății, Adam Vojtěch.
În Cehia au fost confirmate cinci cazuri de pacienți cu noul coronavirus.
Țările cele mai afectate de epidemia cu noul coronavirus, situația la zi:
- China continentală (80.270 cazuri, 2.981 decese)
- Coreea de Sud – (5.612 cases, 32 decese)
- Italia (2.502 cazuri, 79 decese)
- Iran (2.359 cases, 77 decese)
- Japonia (991 cases, 12 decese)