joi

28 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 ianuarie, 2020

Corina Creţu, fost comisar european și, în acest moment, europarlamentar, confirmă ideea că România va pierde o mare parte din fondurile pentru infrastructură alocate din bugetul Uniunii Europene. Prezentă la Iași, la manifestările de Ziua Unirii, Corina Crețu a spus că la Comisia Europeană nu mai există depuse proiecte noi din România care să aștepte aprobarea pentru finanțare europeană.

”Practic, se vor pierde foarte mulţi bani pe anul acesta, ceea ce nu ne va ajuta deloc în negocierile pentru banii pe exerciţiul financiar viitor, având în vedere că nu putem cheltui banii care s-au alocat… Proiecte nu există depuse la Comisia Europeană. Eu, în iulie, când am plecat, am plecat cu toate proiectele de apă, canalizare, infrastructură, metrou, toate depuse şi aprobate”, a afirmat, potrivit Agerpres, Corina Creţu.

Fostul comisar a explicat că proiectele de autostrăzi precum Iaşi – Târgu Mureş şi Bacău – Braşov ar putea să fie incluse în Programul Operaţional de Infrastructură Mare, dar totul depinde de capacitatea de negociere a Guvernului României în relația cu Comisia Europeană, care discută cu statele membre detalii ale următorului cadru financiar multianual.


”În mod normal, ar trebui ca această autostradă Târgu Mureş – Iaşi, ca şi Bacău – Braşov să fie prinse în Programul Operaţional de Infrastructură Mare, care va fi negociat de Uniunea Europeană şi Guvernul României pentru perioada 2021- 2027. Este trist faptul că s-a scos într-adevăr de pe formula parteneriat public-privat, cu care Comisia Europeană nu era confortabilă. Pe de altă parte, avem o rată de absorbţie pe infrastructură de 31%…” a precizat Corina Crețu.

Comisia Europeană a alocat României, în exercițiul financiar 2014-2020, zece miliarde de euro pentru infrastructură, rata de absorbţie la finalul anului 2019 a fost, după cum spune Corina Crețu, de 31%.  Cele 10 miliarde au fost alocate nu doar pentru infrastructură rutieră, ci și pentru proiecte de trasport aerian și pe cale ferată.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: