duminică

21 aprilie, 2024

15 martie, 2017

Comisarul european pentru Politică regională, Corina Crețu, a anunțat miercuri că va discuta cu Guvernul român despre situația absorbției fondurilor europene aferente exercițiului financiar 2014 – 2020, afirmând că există îngrijorări în acest sens.

”Îngrijorările există de la începutul exercițiului financiar 2014 — 2020. Ne aflăm în martie 2017. Avem 0% absorbție europeană pentru aceste 23 de miliarde (de euro — n.red.) pe care România le are la dispoziție. În principal, ne preocupă ca instituțiile de management și control să fie cât mai curând acreditate, pentru că numai astfel România poate trimite facturi și noi putem plăti facturi. Mă interesează și voi încerca să aflu de ce merge așa de încet rata de contractare, pentru că sunt și alte state, de pildă, care nu au încă acreditate aceste instituții, dar Irlanda, de exemplu, a contractat 80% din suma pentru 2014 — 2020. În România media de contractare este de 5%. Pentru mine indicatorii principali sunt rata de contractare și cât se plătește pe teren pentru beneficiari. Acestea vor fi principalele teme de discuție cu Guvernul”, a declarat comisarul european, potrivit Agerpres, la finalul întâlnirii de la Parlament cu membri comisiilor reunite pentru afaceri europene din Camera Deputaților și Senat.

Întrebată dacă a primit explicații pentru aceste întârzieri din partea autorităților române, Crețu a spus că ”toate Guvernele întâmpină dificultăți”.


”Este o politică complicată, deci nu aș arăta cu degetul. Cred că trebuie să lucrăm împreună să rezolvăm aceste lucruri”, a precizat comisarul european.

Corina Crețu a menționat că autoritățile române beneficiază de ajutorul unor experți din partea Comisiei Europene pentru îmbunătățirea capacității administrative, dar și pentru recuperarea întârzierilor.

”În cei doi ani de zile au fost peste 200 de întâlniri între reprezentanții Guvernului, vorbesc la nivel tehnic, și ai Comisiei Europene, tocmai pentru că am creat acest grup pentru o mai bună implementare care include cele opt state membre care au avut întârzieri masive la momentul învestirii mele și am detașat cei mai buni experți care sunt pe teren aproape la două săptămâni, în diferite ministere. Deci, din acest punct de vedere, cred că lucrăm foarte bine să îmbunătățim capacitatea administrativă și să recuperăm întârzierile”, a adăugat Corina Crețu.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: