miercuri

27 martie, 2024

4 septembrie, 2014

Corina Creţu a avut joi discuţia cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Fără niciun dubiu în acest moment, europarlamentarul PSD este nominalizarea oficială a ţării noastre, a trecut testul discuţiei cu preşedintele Comisiei şi va merge la audierile din Parlamentul European.

Aceste indicii sunt date de mesajul postat pe Twitter de purtătorarea de cuvânt a preşedintelui Juncker, Natasha Bertaud: Cu nominalizarea Corinei Creţu, PSD,  echipa Juncker are acum 9 femei candidat (în original: With the nomination of @CorinaCretu_PSD , @JunckerEU now has 9 female candidates).

Singura necunoscută rămâne acum portofoliul care îi va fi atribuit. Variantele vehiculate sunt politica regională, cooperare internaţională şi ajutor umanitar şi afaceri sociale.


Odată cu nominalizarea Corinei Crețu și intrarea ei către audierile din Parlamentul European, varianta Dacia Cioloș pentru un post de comisar iese, oficial, din discuție.

(Citiţi aici în detaliu despre una dintre variantele de lucru ale preşedintelui Comisiei: DOCUMENT / Variantă de lucru a lui Juncker pentru Comisie: Corina Creţu ar putea primi portofoliul ajutor umanitar)

O organigramă dată Euractiv.com indica faptul că România ar primi portofoliul ajutorului umanitar. Se ştie însă că preşedintele Comisiei a avut mai multe variante de lucru, iar portofoliile se pot schimba în ultimul moment.

Jean-Claude Juncker ar trebui să anunţe structura echipei sale şi împărţirea portofoliilor la începutul săptămânii viitoare.

Războiul declaraţiilor de la Bucureşti şi acuze reciproce

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că preşedintele Traian Băsescu a contestat propunerea Corinei Creţu pentru funcţia de comisar european. Dacă România nu va primi „cel mai important portfoliu”, care ar fi fost negociat deja, va fi cel mai ruşinos moment pentru ţara noastră, a afirmat premierul, citat de Mediafax.


Victor Ponta a arătat că atitudinea preşedintelui şi a opoziţiei este cel mai nefericit caz pe care îl cunoaşte şi este asemenea cazului lui Varujan Vosganian din 2006.

„România a obţinut în urma negocierilor un portofoliu extrem de important, din punctul meu de vedere cel mai important, după care, tot din România, aseară domnul Băsescu a contestat să nu…, liderii opoziţiei au trimis scrisori să nu primim un portofoliu important. Important e să moară capra românească, că nu e susţinută de domnul Băsescu sau de domnul Iohannis sau de domnul Blaga. Dacă se va întâmpla aşa, vreau să vă spun că este cel mai ruşinos posibil moment pentru România”, a spus premierul Ponta la începutul şedinţei de Guvern.

Pe de altă parte, opoziţia acuzată de sabotarea nominalizării Corinei Creţu i-a replicat prim ministrului. Prim-vicepreşedintele PDL Anca Boagiu a declarat, joi, că Victor Ponta este pasibil de plângere penală pentru modul în care a făcut propunerea pentru nominalizarea comisarului european, arătând că această nominalizare nu s-a făcut legal, iar premierul a încălcat interesele naţionale.

Reprezentanta PDL a mai spus că scrisoarea trimisă preşedintelui ales al Comisiei Europene arată că Victor Ponta ”a vândut” interesele României pentru interesele lui de partid, prin susținerea Corinei Crețu în detrimentul lui Dacian Cioloș, şi încearcă să arunce vina pe preşedintele Traian Băsescu şi pe ACL.

La rândul său, vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban susţine că ”propunând-o pe Corina Creţu fără nicio propunere legată de un portofoliu a arătat că îi este indiferent ce portofoliu va primi Corina Creţu în cazul în care ea va fi persoana desemnată”. „A fost pur şi simplu o abandonare a intereselor României în acest proces de negociere pentru obţinerea unui portofoliu important”, a declarat vicepreşedintele PNL.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: