17 aprilie, 2024

Coreea de Nord practică ingineria genetică pentru a produce bacterii, viruși și toxine ca parte a unui program de război bacteriologic, conform celei mai recente evaluări a armelor de distrugere în masă ale Phenianului, evaluare aparținând Departamentului de Stat din SUA.

Raportul, relatează The Times, publicație preluată de TVR, avertizează că Phenianul a dezvoltat spray-uri și „pixuri otrăvite” ca mijloc de răspândire a bolilor mortale. Documentul confirmă existența a ceea ce unii experți consideră a fi un pericol mai mare – armele concepute pentru a răspândi germeni precum antraxul și variola.

Coreea de Nord ar putea provoca teroare și haos în regiune

Specialiștii în informații, militari și civili din Statele Unite și Coreea de Sud consideră că Nordul a dezvoltat un arsenal semnificativ de arme biologice care ar putea provoca teroare și haos în regiune în caz de război.


„Statele Unite apreciază că RPDC [Republica Populară Democrată Coreeană] are un program ofensiv AB [arme biologice] la nivel național”, potrivit raportului anual al Departamentului de Stat al SUA, care monitorizează respectarea de către guvernele străine a obligațiilor privind controlul armelor.

„RPDC are capacitatea de a produce agenți biologici în scopuri militare [și] capacitatea tehnică de a produce bacterii, viruși și toxine care ar putea fi utilizate ca agenți AB. RPDC are, de asemenea, capacitatea de a crea produse biologice prin inginerie genetică.”

În raport se mai menționează: „Phenianul este probabil capabil să folosească agenți AB pe sisteme neconvenționale, cum ar fi pulverizatoare și dispozitive de injectare cu stilouri otrăvitoare, care au fost utilizate de RPDC pentru livrarea de arme chimice și ar putea fi folosite pentru a livra agenți AB în mod ascuns.”

Un adversar redutabil

Chiar și fără arsenalul său relativ mic de focoase nucleare și rachete balistice intercontinentale capabile să ajungă până la coasta de est a Statelor Unite, armele convenționale, chimice și biologice ale Nordului – și armata masivă – ar face din acesta un adversar militar redutabil.


Coreea de Nord nu a recunoscut niciodată public că deține arme biologice, iar informații fiabile din interiorul țării sunt greu de obținut. Coreea de Nord este parte a Convenției privind armele biologice din 1987, dar dovezile acumulate de-a lungul anilor sugerează că are capacitatea științifică, precum și voința, de a fabrica arme biologice.

Încă din anii 1980, liderul fondator al țării, Kim Il-sung, a observat că „gazele și bacteriile otrăvitoare pot fi folosite în mod eficient în război”. În 1993, șeful de atunci al CIA, James Woolsey, a confirmat concluzia agenției ruse de informații – că Phenianul folosea universitățile și institutele medicale pentru a cerceta antraxul, holera, ciuma bubonică și variola, și testa arme biologice pe insulele din larg.

Dezertorii din Coreea de Nord au vorbit despre teste pe prizonieri politici, deși aceste mărturii sunt imposibil de confirmat. Spre deosebire de focoasele nucleare, armele cu germeni pot fi fabricate în laboratoare care efectuează, de asemenea, cercetări medicale și biologice inofensive. În 2015, mass-media de stat a relatat despre vizita lui Kim la o instalație de pesticide, care ar putea avea, de asemenea, capacitatea de a fabrica agenți biologici.

ONU încearcă să prelungească sancțiunile

Raportul este publicat în contextul în care diplomații din cadrul Națiunilor Unite de la New York se străduiesc să găsească modalități de a continua monitorizarea sancțiunilor impuse Coreei de Nord de către Consiliul de Securitate pentru testele sale nucleare și balistice. Grupul de experți a publicat rapoarte periodice despre companiile și guvernele care au permis încălcări ale sancțiunilor, fie prin neglijență, fie prin complicitate.

Acum, reînnoirea mandatului grupului, care expiră la sfârșitul lunii, a fost blocată de Rusia. În calitate de membră a Consiliului de Securitate, Moscova a susținut sancțiunile atunci când au fost impuse pentru prima dată. Dar acum folosește arme nord-coreene, inclusiv obuze de artilerie, în războiul său din Ucraina, într-o încălcare flagrantă a sancțiunilor pentru care a votat cândva.

Statele membre care susțin continuarea sancțiunilor caută o alternativă, posibil o nouă instituție creată de Adunarea Generală a ONU, mai degrabă decât Consiliul de Securitate. Ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, s-a aflat marți la Seul pentru a discuta problema cu guvernul sud-coreean.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: