7 februarie, 2016

north-korea-map_2183312bCoreea de Nord a lansat duminică o rachetă cu rază lungă de acţiune, susţinând că a plasat pe orbită un satelit, dar Coreea de Sud, Japonia şi Statele Unite consideră că a fost testată o rachetă intercontinentală, acuzând regimul stalinist de la Phenian că a testat tehnologie balistică.

Alianţa Nord-Atlantică a condamnat la rândul său, în mod vehement, testul balistic efectuat de Coreea de Nord, somând regimul de la Phenian să evite „acţiunile provocatoare”.

Şi Rusia a condamnat vehement, duminică, presupusul test balistic efectuat de regimul din Coreea de Nord, Moscova avertizând Phenianul că pune în pericol propria securitate.


Comandamentul strategic american a semnalat detectarea unei rachete care a ajuns în spaţiul cosmic, iar armata sud-coreeană a observat plasarea unui obiect pe orbită.

Regimul Kim Jong-Un susţine că a plasat „cu succes” pe orbită satelitul Kwangmyongsong-4. Televiziunea nord-coreeană a prezentat imagini cu o rachetă de culoare albă.

Coreea de Nord lansase o altă rachetă cu rază lungă de acţiune în 2012, susţinând tot că ar fi plasat un satelit, dar presupusul satelit nu a fost detectat niciodată.

Regimul de la Phenian fusese avertizat de Statele Unite şi de China să nu utilizeze tehnologie balistică.


„Racheta Kwangmyongsong a decolat de la Centrul Spaţial Sohae din regiunea Cholsan, provincia Phyongan de Nord la ora 9:00 ( 2:30, ora României), în 7 februarie 2016. Satelitul a intrat pe orbita actuală la ora 9:09 ( 2:39, ora României, la 9 minute şi 46 de secunde de la decolare”, a transmis televiziunea publică din Coreea de Nord.

Imediat după lansarea rachetei, Statele Unite, Japonia, Coreea de Sud şi China au condamnat acţiunea Phenian-ului, iar Consiliul de Securitate al ONU se va reuni astăzi de urgenţă. Discuţiile vor avea loc cu uşile închise, relatează AFP, care citează surse diplomatice.

Pe de altă parte, oficialii niponi şi cei sud-coreeni afirmă că, în fapt, Coreea de Sud nu a făcut altceva decât să testeze aceeaşi tehnologie folosită pentru rachete nucleare.

„Este absolut inacceptabil că au făcut aşa ceva. Să lansezi o rachetă după ce ai făcut un test nuclear este împotriva rezoluţiei ONU”, a declarat premierul Japoniei, Shinzo Abe.

Racheta lansată, botezată Unha (galaxie), are o rază de acţiune estimată la 10.000 de kilometri şi teoretic poate ajunge pe coasta de Vest a Statelor Unite. Coreea de Nord are interdicţiie de a face teste balistice, fiind pasibilă de sancţiunile internaţionale.

Acţiunea a fost catalogată de Statele Unite ca fiind „destabilizatoare şi provocatoare”, transmite CNN.

„Lansarea unei rachete balistice de către Coreea de Nord reprezintă încă o acţiune menită să provoace şi să destabilizeze. Programul nuclear şi de rachete al Coreei de Nord reprezintă un pericol serios la adresa intereselor noastre, inclusiv la adresa securităţii unora dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai noştri. Acţiunile necugetate trebuie să aibă consecinţe serioase”, a declarat Susan Rice, consilierul pentru securitate naţională al lui Barack Obama.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: