vineri

29 martie, 2024

15 septembrie, 2017

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei, fiind a doua astfel de acţiune în ultimele săptămâni.

Consiliul de securitate ONU se va reuni vineri, la cererea Japoniei şi Statelor Unite.

Reprezentanţi ai armatei sud-coreene susţin că racheta a ajuns la o altitudine de aproximativ 770 de kilometri şi a avut un parcurs de 3.700 de kilometri înainte de a ateriza în Marea Hokkaido, transmite BBC.


Reprezentanţi ai armatei sud-coreene au indicat că lansarea – prima de la înăsprirea sancţiunilor impuse de ONU – a fost făcută din poligonul Sunan, district în care se află şi aeroportul internaţional nord-coreean.

SUA şi Japonia au afirmat că ar putea fi vorba despre o rachetă cu rază medie de acţiune şi, conform estimărilor iniţiale, de această dată racheta a zburat la o înălţime şi la o distanţă considerabil mai mari decât cea lansată în 29 august.

Racheta a zburat pe deasupra insulei nipone Hokkaido, înainte de a cădea în Oceanul Pacific.

Premierul nipon Shinzo Abe a declarat că ţara sa ”nu va tolera niciodată” acţiunile periculoase ale Coreei de Nord – ”În cazul în care Coreea de Nord va continua să meargă pe acest drum, nu va avea un viitor strălucit”, a spus oficialul japonez.


În Coreea de Sud, preşedintele Moon Jae-in a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate Naţională, iar armata a făcut propriul antrenament cu rachetă balistică în Marea Japoniei, conform agenţiei Yonhap.

Secretarul de Stat american Rex Tillerson a condamnat şi el lansarea rachetei, care contravine recomandărilor ONU. El a lansat acuzaţii la adresa Chinei şi Rusiei principalii parteneri economici ai regimului de la Phenian.

”China şi Rusia trebuie să-şi manifeste intoleranţa faţă de aceste lansări de rachetă adoptând propriile acţiuni directe”, a spus Rex Tillerson, amintind că cea mai mare parte a petrolului furnizat Coreei de Nord provine din China şi că Rusia este cel mai mare beneficiar al muncii forţate practicate în Coreea de Nord.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: