sâmbătă

20 aprilie, 2024

12 octombrie, 2017

Coordonatoarea echipei de inspectori judiciari care au verificat managementul DNA, Elena Rădescu, și-a prezentat joi, în Secția pentru procurori a CSM, punctul de vedere privind modul în care s-a desfășurat controlul.

Elena Rădescu este autorul unei sesizări a CSM pe acest subiect, sesizare în care acuza „lipsa de respect şi de tact” a două dintre colegele sale din echipa de control – Monica Pleşea şi Mihaela Hitruc, doi dintre inspectori. Acestea, reclama Rădescu, „nu au fost mulţumite cu fişele, planurile de anchetă” şi „au adoptat o conduită lipsită de calm, bazată pe un ton ridicat. Acest lucru a creat mai multor procurori o stare de disconfort manifestată prin plâns”.

Joi, la ieșirea de la CSM, Elena Rădescu a fost întrebată de jurnaliști dacă într-adevăr au existat procurori anticorupție care au cedat nervos în timpul verificărilor Inspecției Judiciare:  „Da, au fost umiliţi. Prin conduită, comportament.”


Ea este prima persoană audiată în cadrul discutării Raportului, urmând ca vineri să-și spună punctul de vedere și Laura Codruța Kovesi, iar luni – Gheorghe Stan, inspector şef adjunct al Inspecţiei Judiciare.

Verificarea managementului DNA a fost cerut în luna iulie, de ministrul Justiției, Tudorel Toader, iar raportul controlului a fost trimis CSM săptămâna trecută.

Documentul conține mai multe aprecieri la adresa procurorului – șef al DNA, Laura Codruței Kovei. A reușit să eficientizeze activitatea DNA și a format un colectiv omogen, pe care l-a transformat într-o echipă capabilă de performanțe, a cultivat lucrul în echipă, a implementat loialitatea și a anticipat nevoile colectivului, spune printre alte Raportul.

„Comportamentul procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a răspuns cerințelor impuse din exteriorul sistemului, cu referire la implementarea obligațiilor care revin Direcției stabilite în Strategia Națională Anticorupție pe perioada 2016 — 2020, aprobată prin HG nr. 585/2016, prevăzute la punctul 6.5, cerințelor impuse de sistem, enumerate în Regulamentul de ordine interioară al Direcției Naționale Anticorupție și cerințelor impuse de colegi. (…) Procurorul șef a reușit să depășească unele constrângeri cu referire la limitările de resurse — atât materiale, cât și umane, reglementările legale — modificările legislative survenite realizând o activitate performantă remarcată pe plan intern și internațional”, mai arată documentul citat.


Există însă și critici, care vizează tergiversarea unor dosare și comportamentul Laurei Codruța Kovesi  în timpul verificării – ea ar fi obstrucționat controlul, refuzând să pună la dispoziție dosarele procurorului Mihaiela Iorga Moraru, de exemplu.

Tergiversarea unor anchete

Printre neregulile depistate de inspectori se numără tergiversarea anchetelor, dosare în care nu s-au făcut acte procedurale pentru o perioadă îndelungată sau redistribuirea/ repartizarea haotică a dosarelor, potrivit raportului Inspecţiei Judiciare.

Inspecţia a identificat:

  • o cauză mai veche de 11 ani
  • un dosar mai vechi de șapte ani
  • două dosare mai vechi de şase ani
  • trei mai vechi de cinci ani
  • opt mai vechi de patru ani.

Aprecieri referitoare la procurorul șef al DNA – “Evită recunoaşterea propriei responsabilităţi în situaţii de eşec”

“În ceea ce priveşte comunicarea cu procurorul-şef direcţie, Laura Codruţa Kovesi, care nu a fost analizată prin prisma atribuţiilor în cadrul echipei de control, ci doar prin prisma constatărilor directe ale echipei de inspectori, s-a constatat o comunicare defectuoasă a acesteia, comunicare caracterizată prin tendinţa de a-şi menţine propria părere şi a se impune în adoptarea deciziilor, precum şi prin aceea că se caută explicaţii exterioare persoanei sale, în cazul în care nu obţine rezultatele urmărite.

În acest mod se evită recunoaşterea propriei responsabilităţi în situaţii de eşec şi se reduc şansele conducătorului de a-şi forma o imagine realistă despre evenimente şi de a identifica măsurile de corecţie reclamate de situaţiile anterioare”.

Concluziile, contestate parțial de o parte a echipei

Concluziile au fost însușite integral de trei dintre membrii echipei – inspectorii judiciari Mihaela Hitruc, Monica Pleșea și Sanda Mateș, în timp ce coordonatoarea echipei de control (Elena Rădescu), precum și Cornelia Prisăcariu și Mihaela Focică au formulat o opinie separată.

În opinia separată, cele trei au arătat că nu sunt de acord cu aprecierea referitoare la refuzul șefei DNA de a pune la dispoziție documentele solicitate, deoarece nu a fost vorba de un refuz expres.

Mai mult de atât, ele atrag atenția că respectivele aspecte din raport vizează modul de efectuare a controlului, și nu activitatea DNA.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: