fbpx

Chestiunea

DOCUMENT / Marile companii de stat profitabile nu pot compensa pierderile de miliarde ale celorlalte peste 800 – analiză Consiliul Fiscal

Companiile cu capital majoritar de stat au înregistrat pierderi nete cumulate de 1,8 miliarde de lei în 2019, în ciuda profitului net de 3,7 miliarde… Mai mult

09.02.2021

La obiect

Prăbușire dramatică a productivității muncii în agricultura românească

Productivitatea muncii în agricultura românească s-a prăbușit în 2020, potrivit datelor publicate de Eurostat. Evoluția consemnată față de anul precedent a fost de -47,2%, la… Mai mult

09.02.2021

La obiect

Acoperirea importurilor cu exporturi coboară mult sub cea din anul de criză 2010: Deficitul comercial pe 2020 a urcat la 8,5% din PIB

Deficitul comercial a urcat în luna decembrie 2020 la 1.952,4 milioane euro, cu peste 10% în plus față de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit… Mai mult

09.02.2021

Chestiunea

Temelia Bugetului și a PNRR: 50% din actualii lucrători vor avea nevoie de noi calificări până în 2025

Aproximativ 50% din lucrătorii angajați în prezent vor avea nevoie de noi calificări până în 2025 pentru a răspunde nevoilor generate de criza Covid-19 pe… Mai mult

08.02.2021

Controversele privind ”pașaportul anti-Covid”: Ursula von der Leyen susține că certificatele pentru recunoașterea reciprocă a vaccinării sunt necesare

de Mariana Bechir , 15.1.2021

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat joi, într-un interviu acordat presei portugheze, la Bruxelles, că recunoașterea certificatelor de vaccinare la nivel UE este importantă și a salutat inițiativa premierului elen, care a cerut ca persoanele imunizate anti-Covid să poată călători liber.

“Este o cerință medicală să ai un certificat care dovedească faptul că te-ai vaccinat. Prin urmare, salut inițiativa prim-ministrului grec (Kyriakos Mitsotakis – n.red.), privind un certificat de vaccinare reciproc recunoscut,” în UE, a declarat Ursula von der Leyen, citată de agenția portugheză Lusa.

Declarația este o reacție descrisoarea trimisă Comisiei Europene în această săptămână de premierul elen, care a precizat că, deși el nu dorește ca vaccinarea să fie obligatorie și nici condiție pentru a călători, a solicitat “persoanele imunizate să poată călători liber”.

“Orice se va decide, că va exista prioritate la accesarea unor anumite bunuri, este o decizie politică și legală ce va trebui discutată la nivel european, dar eu cred că este important ca, așa cum am spus, să fie o cerință medicală dovada că oamenii au fost vaccinați,” a declarat Ursula von der Leyen.

Adeverința de vaccinare, varianta românească: nu are legătură cu așa numitul pașaport anticovid. 

Toate persoanele care sunt vaccinate anti-Covid sunt înregistrate în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor, într-un modul special dezvoltat, iar fiecare persoană imunizată primește o adeverință ce conține data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul, precum și eventualele reacții adverse.

Aceste detalii respectă standardele internaționale create pentru monitorizarea atentă a efectelor secundare, în cazul în care acestea apar.

(Citiți și: “Grecia propune relansarea călătoriilor transfrontaliere pe baza unui certificat de vaccinare. Președintele Iohannis refuză propunerea”)

Controversele privind libertatea de circulație

Grecia a cerut deja Comisiei Europene impunerea unui pașaport de vaccinare comun în UE, țara fiind dependentă de veniturile din turism. Cerea ei nu este, însă, împărtășită de toate statele.

Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat deja împotriva măsurii: ”S-ar crea cadrul de discriminare. Cred că trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar el trebuie folosit pentru motive medicale, să se știe când a primit prima doză, când urmează a doua. Să folosim aceste certificate ca să împărțim populația Europei în două nu mi se pare un lucru bun” – a declarat președintele României.

O altă problemă legată de pașaportul de vaccinare poate fi ridicată din perspectiva faptului că vaccinarea nu este obligatorie, fapt care ar veni în contradicție cu eventualele condiționări de călătorie care ar putea fi impuse de unele state.

Pe de altă parte, unele călătorii sunt deja condiționate, în prezent, de obligativitatea unui teste Covid-19 negativ efectuat cu câteva zile înainte de trecerea unei granițe.

Testele acestea sunt efectuate la cererea persoanelor și costă peste 350 de lei. Dovada vaccinării va avea un termen de valabilitate pe termen mai lung (nu doar câteva zile) și nu costă nimic. Imunizarea este efectuată în toate țările gratuit.

Controversele: condiționarea accesului la diverse servicii

Eventualitatea impunerii unor certificate care să ateste vaccinarea a generat numeroase controverse în principal legate de îngrădirea libertății de deplasare.

Documentul s-ar putea să fie solicitat însă nu numai la intrarea într-o țară (practică totuși curentă, în cazul vaccinării împotriva altor boli), dar și la restaurante, cinematografe etc.

Un stomatolog, de exemplu, ar putea refuza clienții nevaccinați întrucât nu dorește transmiterea SARS-CoV-2 altor persoane care vin la cabinet.

Mai mulți medici de familie români au anunțat deja că renunță la pacienții care nu se vaccinează împotriva noului coronavirus. Doctorul Cătălin Petrencic, își argumentează decizia și legalitatea acesteia invocând prin faptul că “asigurații au obligația să respecte cu strictețe tratamentul și indicațiile medicului”.

Pașaportul de vaccinare este promovat de state cu un turism puternic, precum Grecia, Belgia, Ungaria şi Spania dar şi Israelul.

Vaccinarea antipolio, împotriva gripei galbene sau a malariei, obligatorie la intrarea sau ieșirea din unele țări

Carnetul galben cerut la intrarea în Australia persoanelor sosite din țări din Africa și America de Sud, pentru a dovedi vaccinarea împotriva unor boli cu potențial epidemic

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) evaluează permanent situația epidemiologică și actualizează lista statelor pentru care este obligatorie vaccinarea împotriva diferitelor boli. De asemenea, publică avertizări și recomandări referitoare inclusiv la diferite zone dintr-o țară unde există focare de diverse boli.

În momentul de față, dovada vaccinării împotriva febrei galbene este obligatorie la intrarea în mai multe state din Africa și AMerica de Sud.

Aceste certificări sunt necesare, explică OMS, din două motive:

  • pentru a împiedica importul sau răspândirea la nivel internațional a unei epidemii (călători dintr-o țară cu probleme în alta neafectată; călători din state fără virus, care îl pot aduce acasă dacă nu s-au vaccinat)
  • protejarea persoanei care călătorește într-o țară unde există riscul infectării cu un virus ce poate genera o epidemie

Obligația cea mai des întâlnită este cea de vaccinare împotriva febrei galbene, impusă pentru toate persoanele, inclusiv pentru copiii de peste nouă luni, în țări unde există în desfășurare asemenea epidemii.

De asemenea, cerința vaccinării poate fi impusă cetățenilor dintr-o țară cu o epidemie în desfășurare, atunci când pleacă în străinătate.

În cazul polio-virușilor, statele, inclusiv România, au impus obligativitatea certificatului care să ateste că persoanele din Afganistan, Pakistan, Nigeria, Indonezia, Myanmar, Malaysia și Filipine s-au vaccinat, în 2020. În anul anterior, 2019, vaccinarea antipolio trebuia dovedită de cei care veneau din Afganistan, Nigeria, Pakistan, Republica Democratică Congo și Siria.

Pe de altă parte, OMS a impus ca persoanele din statele de mai sus, inclusiv cele aflate în vizită, să nu poată părăsi teritoriul ţărilor respective, fără documentele prin care se atestă vaccinarea antipolio.

Citat din Avertizarea emisă de MAE în ianuarie 2020: “Cetățenii români care călătoresc spre și dinspre statele menționate, indiferent de punctul de trecere al frontierei (rutier, naval, aerian), trebuie să dețină documente care să ateste vaccinarea antipoliomielită (carnetul internaţional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării). Conform informațiilor primite de la autoritățile locale, neprezentarea acestor documente poate antrena interzicerea părăsirii teritoriului statului în cauză…

Pentru cetățenii români care călătoresc spre aceste țări și nu au fost vaccinați antipoliomielită în ultimele 12 luni vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul/carnetul internațional de vaccinări şi va însoți documentele de călătorie.”.

Mai există și obligația vaccinării împotriva malariei, în câteva țări.

În România, Victor Babeș efectuează vaccinarea pentru prevenirea febrei galbene sau altor boli și eliberează Certificatul Internațional de Vaccinare (necesar pentru călătorii în țări din Africa și din America de Sud).

Cei care se opun pașapoartelor anti-Covid spun că vaccinurile împotriva febrei galbene, poliomelitei etc. se folosesc de zeci de ani și siguranța lor a fost verificată în timp, pe când vaccinul împotriva noului coronavirus este dezvoltat sub presiunea crizei actuale, pe baza unei tehnologii noi, iar siguranța lui nu a fost testată pe termen lung.

OMS nu recomandă pașapoartele de imunitate, studiază alte variante

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu recomandă emiterea de “paşapoarte de imunitate” pentru cei care s-au vindecat de Covid-19, însă analizează perspectivele folosirii unor “certificate electronice de vaccinare”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 15.1.2021

Lăsați un comentariu


Stiri

VIDEO Elena Lotrean, Școala finlandeză Sibiu: Șapte competențe pentru formarea copiilor, promovate de educația finlandeză

Redacţia

„Skill-urile” sunt o parte a competențelor, cunoștințe, abilități dar și atitudini, de prea multe ori puțin luate în considerare. Finlandezii își propun să creeze oameni… Mai mult

Stiri

Mugur Isărescu: Băncile Centrale – 3 căi de integrare a riscurilor climatice

Adrian N Ionescu

Băncile centrale și autoritățile de supraveghere financiară trebuie să găsească instrumentele analitice, metodele și datele potrivite pentru a integra riscurile climatice în activitatea lor, în… Mai mult

Stiri

DNA – 2020: În 105 dosare deschise în legătură cu pandemia de Covid – prejudicii de sute de milioane

Vladimir Ionescu

DNA a instrumentat anul trecut 105 dosare legate de pandemie, cinci dintre acestea au fost deja trimise cu rechizitoriu în instanță, iar alte 24 sunt… Mai mult

Stiri

Romgaz va depune o ofertă pentru preluarea participației ExxonMobil în Marea Neagră la Neptun Deep

Adrian N Ionescu

Romgaz (SNG) va depune o ofertă pentru preluarea participaţiei ExxonMobil la concesiunea exploatării gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, înainte de expirarea… Mai mult

Europa

400 de milioane de doze de vaccinuri “fantomă” – oferta rețelelor infracționale către statele UE

Iulian Soare

Rețele special organizate au încercat să vândă unor state membre  400 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-10, la un preț de aproape trei… Mai mult

Europa

18 companii au renunțat să mai lucreze la Nord Stream 2 de teama sancțiunilor americane

Razvan Diaconu

Un număr de 18 companii au fost convinse de perspectiva unor sancțiuni americane să nu mai lucreze pentru proiectul gazoductului rusesc Nord Stream 2, arată… Mai mult

Stiri

PNL anunță că nu susține proiectul lui Nicușor Dan de suspendare pentru 2 ani a PUZ-urilor sectoarelor, ci doar pentru 3 luni

Razvan Diaconu

Nicușor Dan a cedat, joi dimineață, în cadrul ședinței Comisiei de Urbanism a Primăriei Capitalei, în privința dorinței sale de a impune suspendarea pe o… Mai mult