vineri

19 aprilie, 2024

30 octombrie, 2017

Angela Merkel și Christian Lindner, președintele FDP, au opinii diferite despre partidul care trebuie să conducă Ministerul de Finanțe

Bătălia pentru controlul Ministerului de Finanțe este în plină desfășurare la Berlin. Consecințele negocierilor nu vor fi simțite numai în interiorul granițelor germane, ci în întreaga Europă, deoarece ministrul de Finanțe al Germaniei are un cuvânt greu de spus în planurile privind o mai strânsă integrare a Zonei Euro.

Înainte de a ajunge un acord pentru formarea viitoarei coaliții de guvernare, partidele implicate în negocieri au transmis public mesaje convenite în comun: nu avem mulți bani de cheltuit și nu vrem să creștem datoria publică.

Discuții exploratorii- fiecare speră să conducă fianțele Germaniei

În teorie, Creștin Democrații Angelei Merkel și ”partidul soră” bavarez nu discută oficial formarea coaliției cu liberalii și cu verzii, discuțiile fiind catalogate drept ”exploratorii”. Însă cele 4 partide se luptă deja pentru ”premiul cel mare”- Ministerul de Finanțe.


Un oficial de înalt rang al Liber Democraților a declarat Politico: ”Indiferent cine va prelua Ministerul de Finanțe va fi un lucru bun dacă CDU nu va deține și cancelaria, și finanțele”.

În ultimii 8 ani, partidul Angelei Merkel a controlat finanțele națiunii prin veteranul CDU Wolfgang Schäuble, care acum a fost ales președinte al parlamentului german. Deocamdată, ministru al Finanțelor este, până ce viitorul guvern va fi instalat, Peter Altmaier, vechi confident și șef de cabinet al cancelarului Merkel.

Creștin Democrații ar vrea să conducă în continuare acest minister, argumentând că în baza politicilor promovate de Wolfgang Schäuble bugetul național a fost echilibrat, dovadă că ministerul a fost ”pe mâini bune” și trebuie să rămână în continuare așa.

Posibilii parteneri de coaliție se tem însă să nu împărtășească soarta Social Democraților, care au avut un rol secund în ultimul guvern condus de Angela Merkel, fiind permanent împinși în afara atenței din cauză că nu aveau niciun cuvânt de spus în ministerul de Finanțe.


Un sondaj Civey dat publicității săptămâna trecută în Germania arată că 38% dintre repondenți cred că Ministerul Finanțelor ar trebui preluat de FDP, 29% spun că CDU ar trebui să mențină controlul acestui minister, 13% cred că responsabilitatea trebuie să revină Verzilor, doar 6% cred că misiunea ar fi potrivită pentru bavarezii CSU.

Liberalii FDP au o listă cu mai mulți potențiali miniștrii de Finanțe- Werner Hoyer, actual președinte al Băncii Europene de Investiții, Volker Wissing, ministru regional al Economiei în landul Rhineland-Palatinate, Wolfgang Kubicki, vicepreședinte FDP, și Christian Wolfgang Lindner, președinte FDP.

Președintele Verzilor, Simone Peter, afirmă însă că nici CDU, nici FDP nu trebuie să prezume că ministerul de Finanțe le este rezervat și că posturile în cabinet vor fi stabilite doar la finalul negocierilor politice.

Un principiu unanim agreat – fără datorii suplimentare

Ce este sigur încă din acest moment: oricine va conduce acest minister nu va deține suficiente fonduri să onoreze solicitările celor 4 formațiuni politice aflate în negociere.

În următorii 4 ani, Germania poate cheltui aproximativ 30 miliarde euro pentru implementarea de noi politici fără a crește datoria publică a statului, arată un studiu intern al CDU.

Dar finanțarea tuturor programelor propuse în campanie de cele 4 partide care vor forma coaliția de guvernare ar necesita încă 100 miliarde euro în următorii 4 ani.

”Nu câtă vreme conducem noi guvernul”, este mesajul conservatorilor Angelei Merkel, care văd în echilibrul bugetar un simbol al superiorității economiei germane în Europa.

Foarte important, CDU a reușit să își convingă partenerii de negociere să promită că nu vor cere și nici nu vor aproba măsuri legislative care să crească deficitul bugetar. Inevitabil, asta înseamnă că anumite promisiuni electorale nu vor fi onorate, o bătălie importantă urmând să se poarte în procesul de selecție al promisiunilor care se vor amâna.

”Europa”, o discuție care nu mai poate fi amânată

Până săptămâna trecută, ”Europa” nu a constituit subiect al discuțiilor exploratorii, dar devine clar că subiectul nu poate fi amânat mult timp.

Foarte probabil, amânarea este generată de faptul că există opinii diferite între partide, ba chiar și în interiorul partidelor, asupra răspunsului pe care Germania trebuie să îl dea propunerilor formulate de președintele francez Emmanuel Macron.

În campania electorală, liberalii au anunțat că se opun planurilor de reformă a Zonei Euro așa cum au fost enunțate de Emmanuel Macron, care dorește, și acesta este lucrul care nemulțumește cel mai mult Germania, punerea la comun a datoriilor statelor membre. Acest obiectiv a fost contestat și de către bavarezii CSU, poate nu atât de vehement.

Verzii, în schimb, privesc cu simpatie propunerile președintelui Franței.

Conștientă de opiniile divergente pe această temă, Angela Merkel a avertizat toate partidele cu care negociază că dorește în primul rând să obțină o decizie fermă și unanimă cu privire la viitorul Zonei Euro înainte de a definitiva negocierile pentru formarea coaliției de guvernare.

Emmanuel Macron a propus constituirea unui buget ”robust” și separat al Zonei Euro, dar alocarea suplimentară a fie și unui singur procent din PIB înseamnă pentru Germania aproape 30 miliarde euro, adică cam cât au estimat finanțele că au disponibil pentru cheltuieli suplimentare în următorii 4 ani.

Germania este deja conștientă că sunt șanse foarte mari să contribuie mai mult la bugetul UE după ieșirea Marii Britanii din UE= pentru a acoperi pierderea provocată de Brexit și pentru a finanța urgențele europene, de tipul controlului la frontierele externe sau apărarea comună, Berlinul ar putea fi nevoit să cotizeze suplimentar, în fiecare an, peste 5 miliarde euro, sunt estimările unui înalt oficial german. Asta înainte de orice discuție referitoare la un buget separat al Zonei Euro….

”Acest subiect va fi, este deja clar, foarte clar de negociat. Chiar nu ne putem permite să spunem Franței: Mulțumim pentru propuneri, revenim noi cu un răspuns peste 4 ani, când ne va fi mai ușor să formăm o majoritate”, afirmă Franziska Brantner, membru al parlamentului german din partea Verzilor.

CDU lucrează la ”Planul B”

Conservatorii Angelei Merkel se gândesc să reducă din atribuțiile ministrului de Finanțe dacă acesta va fi atribuit FDP, anunță sâmbătă Der Spiegel.

Liberalii transmit de ceva vreme că nu concep să nu conducă ministerul de Finanțe în condițiile în care au obținut al doilea cel mai bun rezultat dintre cele 4 partide care negociază coaliția de guvernare și că este momentul ca CDU să ”predea ștafeta”.

Surse apropiate Angelei Merkel citate de Der Spiegel afirmă că CDU pregătește contra-măsuri la pretențiile FDP, urmând să limiteze puterile ministrului de Finanțe dacă liberalii vor fi cei care nominalizează titularul acestui post.

Creștin Democrații, scrie Spiegel, plănuiesc ca Ministerul Economiei, care le va reveni cu siguranță, să preia atribuțiile de politică europeană de la Ministerul de Finanțe. Planul CDU este și trecerea departamentului de supraveghere al piețelor financiare tot la Ministerul Economiei.

După ce, în urma alegerilor parlamentare, Social-Democrații au anunțat că nu mai doresc să continuie guvernarea alături de CDU, singura alternativă viabilă pentru formațiunea cancelarului Merkel este să negocieze cu liberalii și cu verzii formarea noii majorități care să susțină o guvernare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: