vineri

19 aprilie, 2024

14 ianuarie, 2021

Economia Germaniei, principalul partener comercial al României, s-a contractat cu 5% în 2020, ceea ce înseamnă că a trecut cu bine peste ultimul trimestru al anului trecut, potrivit calculelor capital Economics care se așteaptă ca PIB-ul Germaniei să revină la nivelul de dinainte de pandemie în ultimul trimestru din acest an.

”Estimările preliminare publicate astăzi de Oficiul Federal de Statistică arată că PIB-ul german a scăzut cu 5,0% anul trecut, în conformitate cu previziunile din piață. Aproape toate sectoarele principale au suferit scăderi mari, inclusiv producția (-10,4%) și comerțul, transportul, serviciile de cazare și alimentația (-6,3%). Singura excepție au fost construcțiile, a căror producție a crescut marginal. În ceea ce privește cheltuielile, a existat o scădere mare a investițiilor în utilaje și echipamente și a consumului casnic, dar o creștere a consumului final al administrației publice”, notează specialiștii.

Scăderea este inferioară celei din 2009, când PIB-ul celei mai mari economii din zona euro s-a contractat cu 5,7%. În plus, rezultatele din Germania sunt mai bune decât cele din alte state din zona euro, estimările pentru Franța și Italia fiind a unei contracții PIB de 9%. Performanțele superioare ale Germaniei sunt explicate de măsurile mai puțin severe adoptate la debutul pandemiei, de ponderea redusă a unor sectoare precum turism și ospitalitate în formarea PIB, de forța exportatorilor, dar și de sprijinul fiscal generos implementat de guvern.


Datele anuale sugerează că PIB-ul a înregistrat o creștere de 1,2-1,6% în trimestrul al patrulea, în linie cu datele anterioare care indicau o revenire puternică a producției industriale în ultima parte a anului.

Activitatea economic s-ar putea contracta în primul trimestru din 2021. Cancelarul Angela Merkel a avertizat săptămâna aceasta că restricțiile în vigoare în prezent nu pot fi ridicate timp de încă 8-10 săptămâni, ceea ce înseamnă că toate restaurantele, hotelurile și magazinele neesențiale vor rămâne închise, iar călătoriile vor continua să fie limitate la 15 km în unele regiuni, până în aprilie.

”Cu condiția să nu existe un nou șoc negativ, lucrurile ar trebui să se îmbunătățească în primăvară. Campania de vaccinare a demarat destul de lent, cu doar 758.000 de persoane vaccinate până acum, comparativ cu 2,6 milioane în Marea Britanie, de exemplu, dar este probabil să accelereze în următoarele săptămâni”, mai scriu analiștii.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: