Procurorii DNA au anunţat joi că investighează patru contracte privind achiziţia de bunuri şi servicii IT, contracte încheiate, derulate şi suplimentate pe parcursul mai multor guvernări, începând cu guvernul Năstase.
O scurtă prezentare a contractelor vizate de investigatori în cele ce urmează. Cu accent suplimentar pe contractul privind securizarea frontierelor, contract de soarta căruia s-au interesat inclusiv guvernele Germaniei şi Franţei. Un contract care a generat replici acide ale preşedintelui Traian Băsescu, care au deranjat cancelarii occidentale.
(Citiți și: ”Tâlcul ameninţării lui Traian Băsescu la adresa EADS. Securizarea politică a frontierei”)
DNA : Contractul EADS – realizat cu subcontractanţi, pentru derularea mitei, care ajungea la persoane din Ministerul de Interne şi la cabinetul premierului
Date generale:
- Contract “Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat” (SISF)
- Încheiat de Ministerul de Interne cu EADS Deutschland GmbH.
- Parafat în 2004, în ultima jumătate de an a guvernului Năstase.
- Fără licitaţie, după o selecţie de oferte.
- Semnat, de partea română, de generalul Toma Zaharia.
- La ceremonie au participat premierul Adrian Năstase şi cancelarul Gerhard Schroeder.
- Valoarea totală a contractului: 734 de milioane de euro.
De unde au plecat suspiciunile:
- Ministerul de Interne a încheiat, pe 15 iulie 2004, cu firma Bearing Point, un contract privind studiul de fezabilitate pentru implementarea SISF.
- Studiul de fezabilitate a fost predat părţii române o zi mai târziu, pe 16 iulie 2004.
- Bearing Point a încasat pentru lucrare 430.000 de euro.
“Există indicii în sensul că acest studiu de fezabilitate, care indica firma EADS ca singura firmă din lume competentă să furnizeze SISF pentru MAI, a fost întocmit de angajaţii Midocar Consulting şi reprezintă o sinteză a unor studii anterioare, cu acelaşi obiect, realizate de alte firme în folosul Poliţiei de Frontieră.”, susţin surse judiciare citate de Mediafax.
(Citiți și: ”DNA investighează 4 supercontracte guvernamentale, totalizând peste un miliard de euro. Procurorii extind ancheta cerută de Corpul de Control al premierului Ponta până la guvernarea Năstase”)
Negocierile dintre MAI şi EADS au fost purtate anterior, între 2003 şi 2004.
Pe parcursul negocierilor, s-a ajuns la formula unui contract-cadru cu o sumă fixă, de 650 de milioane de euro, fără să fie precizate în detaliu soluţiile tehnice, echipamentele şi serviciile ce urma să fie livrate.
Toate aceste detalii urma să fie agreate ulterior de către EADS, care astfel putea controla permanent, prin soluţiile tehnice oferite, profitul care urma să-l realizez în acest contract.
“Din acest profit urma să fie plătite mitele necesare aprobării contractului”, susţin sursele judiciare.
Pentru ca EADS să obţină acest contract, managementul companiei a fost condiţionat să încheie un contract de promisiune irevocabilă de subcontractare cu Fujitsu Siemens Computers, pentru comenzi de 40 până la 60 milioane de euro.
La rândul său, pentru a primi aceste comenzi de la EADS, Fujitsu Siemens Computers a fost condiţionat să semneze contracte de comision pentru reuşită cu firma Gessa, cu un comision de 10%, şi cu firma Profinet, cu un comision de 5%, bani care reprezentau mita pentru persoanele din conducerea MAI şi cabinetul premierului de la acea vreme. Comisioanele au fost renegociate ulterior, ajungându-se la formula 7% Gessa, 8% Profinet.
“EADS a plătit în anul 2004, imediat după semnarea contractului, un avans de 4 milioane de euro ce urmau să fie folosiţi pentru plata mitelor persoanelor, sumă din care Fujitsu Siemens Computers a plătit, la rândul său, un avans de 2.000.000 de euro către Profinet şi un avans de 280.000 de euro către Gessa”, precizează sursa citată.
Contractele IT
Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA vizează trei contracte referitoate la licenţele IT, derulate între 2001 şi 2013. Este vorba despre:
- Contractul de închiriere de licenţe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription, încheiat între Guvernul României şi Microsoft Ireland prin intermediul Fujitsu Siemens Computers Austria GesmbH, în valoare de 105 milioane de dolari, derulat în perioada 2004-2009
- Contractul de închiriere de licenţe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription, încheiat între Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi consorţiul D-CON.NET, în valoare de 96 de milioane de euro, derulat în perioada 2009-2013
- Contractul privind Sistemul Educaţional Informatizat (MEC SEI), încheiat între Siveco şi Ministerul Educaţiei, în valoare de 124 de milioane de euro.