Contractul de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru realizarea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj a fost aprobat în ședința de joi a Guvernului. Suma se ridică la 305 de milioane de euro și reprezintă peste 60% din valoarea totală a investiției, de 500 de miliaone de euro .
Conform studiului de fezabilitate, suprafața construită va fi de 151.891 mp, cu o amprentă la sol de 28.883 mp și șapte niveluri.
Clădirea va avea șapte nivele, inclusiv subsol ce va cuprinde și o parcare. ”Clădirea va oferi anumită flexibilitate de schimbare a utilizării sau adaptare a structurilor interne atunci când, așa cum se anticipează, trecerea la asistența ambulatorie, îngrijirea de zi și pe termen scurt se va dezvolta, iar nevoia paturilor tradiționale va scădea”, conform inițiatorilor proiectului.
Spitalul va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea un număr de 849 de paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de urgență, 27 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională și altele.
În luna noiembrie 2017, Consiliul Judeţean Cluj a predat acest teren către Ministerul Sănătăţii cu situaţia pe deplin clară, pentru a se putea obţine de către România, prin intermediul Guvernului, finanţarea europeană necesară.
Implementarea și coordonarea proiectelor va fi asigurată de Ministerul Sănătății, pe o perioadă de aproximativ 7 ani, data limită de tragere a sumelor împrumutului fiind aprilie 2028.
De asemenea, Ministerului Sănătății va urmări evoluția cadrului general a programării bugetare anuale.