joi

20 iunie, 2024

28 mai, 2021

Proiectul Spitalului regional din Cluj

Memorandumul privind contractarea a două împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții pentru construirea spitalelor regionale de la Cluj și Craiova a fost aprobat în ședința de joi a Guvernului.

BEI finanțează în mod uzual până la 50% din costul net al unui proiect, rezultând o valoare propusă a împrumuturilor de până la 226 de milioane de euro pentru Spitalul Regional Cluj, respectiv până la 254 de milioane de euro pentru Spitalul Regional Craiova, potrivit proiectului de memorandum.

Valoarea finală a celor două împrumuturi se va stabili împreună cu finanțatorul pe parcursul pregătirii proiectelor, ținând cont de politica de finanțare a BEI și de eventuale facilități aplicabile în anumite condiții, care pot conduce la depășirea procentului de 50%, conform documentului aprobat joi.


Proiectele celor două spitale sunt în derulare și se estimează că vor fi finalizate în anul 2027.

Conform indicatorilor tehnico-economici, valoarea proiectului SRU Cluj este de 539,6 milioane euro, din care cost net 454 milioane euro. La aceasta se adaugă costurile operaționale (cheltuieli necesare și/sau de management pentru implementarea corespunzătoare a proiectului, care nu sunt incluse în costul investiției aprobat prin hotărâre de guvern și/sau care nu sunt asigurate din fonduri europene nerambursabile) în valoare netă de cca. 1,5 milioane euro.

Valoarea proiectului SRU Craiova este de 602,74 milioane euro, din care cost net 507 milioane euro. La aceasta se adaugă costurile operaționale (cheltuieli necesare și/sau de management pentru implementarea corespunzătoare a proiectului, care nu sunt incluse în costul investiției aprobat prin hotărâre de guvern și/sau care nu sunt asigurate din fonduri europene nerambursabile) în valoare netă de cca. 1,5 milioane euro.

În cazul ambelor spitale, cheltuielile aprobate acoperă costurile legate de construcție (C+M), echipamente tehnologice (echipamente medicale, IT si mobilier, precum și instalațiile pentru acestea), precum și alte cheltuieli conform devizului (proiectare și asistență, comisioane și taxe, probe tehnologice și teste și alte cheltuieli diverse si neprevăzute).


Anul trecut, Guvernul a aprobat un memorandum privind contractarea unui împrumut similar de la BEI, în valoare de 250 de milioane de euro, pentru Spitalul Regional Iaşi.

Potrivit studiilor de fezabilitate, costul total al celor 3 spitale se ridică la circa 1,64 miliarde de euro. Finanțarea lor este susținută parțial prin fonduri externe nerambursabile, în cadrul exercițiului financiar 2014-2020 și în cadrul exercițiului 2021 – 2027, se arată în proiectul de memorandum.

Potrivit estimărilor recente, alocarea financiară ce urmează a fi asigurată din viitorul Program Operațional Sănătate (POS 2021-2027) pentru cele trei spitale regionale este de 500 de milioane de euro, acoperind 39,02% din costul net al acestora, diferența urmând a fi asigurată din alte surse legal constituite.

Aceasta înseamnă că va fi nevoie de surse suplimentare de finanțare. Pentru susținerea construirii Spitalului Regional de Urgență Iași este în curs de semnare un împrumut contractat de la Banca Europeană de Investiții, se arată în proiectul de memorandum.

Implementarea va fi asigurată de Ministerul Sănătății, care va urmări pe parcursul acestei perioade respectarea cadrului general privind programarea bugetară anuală. Ca urmare, elementele legate de valoarea finală a împrumuturilor/costul proiectelor, precum şi alte elemente specifice, cum ar fi graficul de implementare, elemente legate de efectuarea tragerilor în cadrul împrumuturilor, aranjamentele instituționale, aspecte legate de monitorizare și raportare vor fi analizate și clarificate cu finanțatorul pe perioada de pregătire a împrumuturilor, prevede documentul.

„Având în vedere cele de mai sus, supunem spre aprobare acordul de principiu privind contractarea a două împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții pentru susținerea realizării obiectivelor de investiții publice Spital Regional de Urgenţă Cluj și Spital Regional de Urgenţă Craiova. După aprobarea prezentului memorandum, Ministerul Finanțelor și Ministerul Sănătății vor întreprinde demersurile necesare pentru parcurgerea celorlalte etape în vederea contractării împrumuturilor conform legislației în vigoare, corelat cu desfășurarea procesului de aprobare la nivelul finanțatorului”, prevede proiectul de memorandum.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: