marți

18 ianuarie, 2022

Contrabanda cu țigări a scăzut cu 2,3 puncte procentuale în ultimele două luni. Producătorii cer scanarea tuturor mijloacelor de transport în vămi

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 aprilie, 2013

Sursa Foto: www.pressalert.ro

Contrabanda cu produse din tutun a scăzut la 13,1% la sfârșitul lunii martie, cu 2,3 puncte procentuale sub nivelul înregistrat în ianuarie 2013, relevă un studiu realizat de firma Novel, producătorii de țigări cerând extinderea măsurilor de combatere a traficului ilicit în vămi.

Conform studiului comandat de principalii producători de țigări și prezentat vineri, cea mai importantă sursă a traficului de țigări rămân magazinele duty free, care se mențin în tendința de creștere (32,7% in martie).

Țigările cu timbru de Ucraina și Moldova înregistrează și în martie evoluții relativ constante, făcând obiectul a 24,6 %, respectiv 23,5% din comerțul ilicit.


În schimb, a scăzut traficul de țigări de contrabandă din Serbia, ajungând la 12,8%, potrivit sursei citate.

Autoritatea Națională a Vămilor a desfășurat în luna martie acțiunea Antitabac 2013, care a condus la amenzi contravenţionale de 3 milioane de lei şi confiscarea a peste 1,6 milioane de ţigarete, la punctele de trecere a frontierei extracomunitare: cu Ucraina, Republica Moldova și Serbia.

Autoritățile române au folosit 15 scanere, 36 echipe antitabac şi peste 30 de echipe mobile din structurile de supraveghe şi control, a precizat ANV.

Producătorii de țigări cer, însă, reluarea scanării tuturor mijloacelor de transport în punctele de trecere a frontierei.


Adrian Popa, director corporate & regulatory affairs la Brtish-American Tobacco România, a precizat că această măsură a fost luată în ultima perioada în punctul vamal Stamora -Moravița, fiind necesară exinderea sa.

Productării susțin că industria tutunului a plătit la bugetul de stat peste 3 miliarde euro reprezentand accize si taxe, anul trecut.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Suma reprezintă circa 2,7% din produsul intern brut al României și 10% din veniturile la bugetul național, se arată într-un comunicat al JTI România.

Alte măsuri cerute de producătorii de țigări, pentru reducerea pieței negre:

  • Îmbunătățirea cadrului legislativ – reglementarea mai clară a infracțiunilor de contrabandă și evaziune fiscală,
  • calificarea infracțiunilor în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria și Bulgaria (intracomunitare),
  • Atribuirea unor competențe specifice Poliției Locale și Jandarmeriei,
  • Sumele primite de statul român ca urmare a acordurilor semnate de marii producatori de tutun cu Comisia Europeană să fie alocate explicit pentru combaterea traficului ilicit.
  • Instituirea unui fond de premiere pentru funcționarii care s-au remarcat prin rezultate deosebite in combaterea traficului ilicit de țigări.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr