19 aprilie, 2013

Sursa Foto: www.pressalert.ro

Contrabanda cu produse din tutun a scăzut la 13,1% la sfârșitul lunii martie, cu 2,3 puncte procentuale sub nivelul înregistrat în ianuarie 2013, relevă un studiu realizat de firma Novel, producătorii de țigări cerând extinderea măsurilor de combatere a traficului ilicit în vămi.

Conform studiului comandat de principalii producători de țigări și prezentat vineri, cea mai importantă sursă a traficului de țigări rămân magazinele duty free, care se mențin în tendința de creștere (32,7% in martie).

Țigările cu timbru de Ucraina și Moldova înregistrează și în martie evoluții relativ constante, făcând obiectul a 24,6 %, respectiv 23,5% din comerțul ilicit.


În schimb, a scăzut traficul de țigări de contrabandă din Serbia, ajungând la 12,8%, potrivit sursei citate.

Autoritatea Națională a Vămilor a desfășurat în luna martie acțiunea Antitabac 2013, care a condus la amenzi contravenţionale de 3 milioane de lei şi confiscarea a peste 1,6 milioane de ţigarete, la punctele de trecere a frontierei extracomunitare: cu Ucraina, Republica Moldova și Serbia.

Autoritățile române au folosit 15 scanere, 36 echipe antitabac şi peste 30 de echipe mobile din structurile de supraveghe şi control, a precizat ANV.

Producătorii de țigări cer, însă, reluarea scanării tuturor mijloacelor de transport în punctele de trecere a frontierei.


Adrian Popa, director corporate & regulatory affairs la Brtish-American Tobacco România, a precizat că această măsură a fost luată în ultima perioada în punctul vamal Stamora -Moravița, fiind necesară exinderea sa.

Productării susțin că industria tutunului a plătit la bugetul de stat peste 3 miliarde euro reprezentand accize si taxe, anul trecut.

Suma reprezintă circa 2,7% din produsul intern brut al României și 10% din veniturile la bugetul național, se arată într-un comunicat al JTI România.

Alte măsuri cerute de producătorii de țigări, pentru reducerea pieței negre:

  • Îmbunătățirea cadrului legislativ – reglementarea mai clară a infracțiunilor de contrabandă și evaziune fiscală,
  • calificarea infracțiunilor în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria și Bulgaria (intracomunitare),
  • Atribuirea unor competențe specifice Poliției Locale și Jandarmeriei,
  • Sumele primite de statul român ca urmare a acordurilor semnate de marii producatori de tutun cu Comisia Europeană să fie alocate explicit pentru combaterea traficului ilicit.
  • Instituirea unui fond de premiere pentru funcționarii care s-au remarcat prin rezultate deosebite in combaterea traficului ilicit de țigări.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: