marți

14 mai, 2024

6 martie, 2024

Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, componenta principală a consumului gospodăriilor a crescut, atât ca serie brută (6,6%), cât și ca serie ajustată (+5,1%) comparativ cu ianuarie 2023. Creșterea consumului este reală, deoarece se raportează la ianuarie 2023 în care se înregistrase o majorare a consumului de 4,2% (an/an).

Avansul semnificativ al consumului în prima lună a anului este pusă de analiștii de la BCR pe seama rezilienței pieții muncii, deși se constată o încetinire în creșterea numărului de angajați. Prognoza este ca șomajul să se păstreze la cote reduse până la finele anului iar majorarea salariilor reale ar putea atinge maximul  ultimilor cinci ani. De asemenea, în ultimele luni a crescut accelerat volumul creditelor de consum, iar populația mai are încă rezerve bănești rămase din perioada perioadei de pandemie, ceea ce ar trebui să susțină consumul în cursul acestui an. BCR Erste anticipează o creștere mai puternică a retailului în 2024, la 3,4% față de +1,8% în 2023.

Revenirea puternică a consumului în ianuarie 2024 a fost susținută în principal de marele salt făcut de vânzările de produse nealimentare +9,2% an/an și +8,1% lună/lună. Vânzările de produse alimentare au crescut cu +0,1% lună/lună și +2,4% an/an, în timp ce vânzările de carburanți au crescut cu + 1,7% lună/lună și +1,1% an/an.


Încrederea managerilor din comerțul cu amănuntul a scăzut la 9,6 în februarie de la 11,0 în ianuarie, din cauza așteptărilor viitoare mai scăzute privind evoluția cifrei de afaceri și a stocurilor mai mari.

Pe serie brută, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna ianuarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2023, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 6,6%, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+12,2%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+2,7%) şi  la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+1,6%).

***

(Citiți și: ”Estimare BCR: inflația, dobanda cheie și consumul”)

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: