marți

23 aprilie, 2024

7 noiembrie, 2022

Consumul de energie al populației și în construcții a crescut cel mai mult, cu 13% respectiv 12,9% în 2021, față de 2019 – ultimul an fără crize. În schimb, o scădere considerabilă (-7,5%) s-a înregistrat în industria mașinilor și echipamentelor, care este dominată de sectorul auto. Nu întâmplător: producţia de autoturisme în România a scăzut cu peste 14% față de 2019.

Totalul energiei utilizate în România anul trecut a fost de aproape 39,36 milioane tone echivalent petrol (tep), potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Populația a consumat peste 8,76 milioane tep, iar în construcții s-a consumat mai puțin de jumătate de milion de tone echivalent petrol (427.000 tep).

Evoluția economiei față de anul de referință 2019 este oglindită și de creșterile semnificative de consum energetic înregistrate de industria chimică și farmaceutică (+7%, la care INS adaugă contribuția produselor din cauciuc și de mase plastice). Este relevantă și creșterea consumului energetic în transporturi (+3,9%).


O tonă echivalent petrol este combustibilul convențional cu  o putere calorifică de 10000 Kcal/Kg și echivalează cu 11.630 kWh.

Industria pierde teren în structura folosirii energiei

Și, de vreme ce scăderea consumului în anumite sectoare nu se datorează creșterii eficienței energetice, scăderea producției de energie poate fi considerată cauza principală, ca în cazul industriei metalurgice.

Astfel că, scăderea consumului energetic în metalurgie, a contribuit cel mai mult la pierderea de pondere a întregii industrii industria în structura folosirii energiei în România, de 0,8 puncte procentuale, până la 27,1%.

Chit că scăderea procentuală a consumului de energie în metalurgie (-1,4%) este mai mică decât cea din industria mașinilor (-7,5%), metalurgia consumă de peste 2,3 ori mai mult decât industria mașinilor (peste 1,57 milioane tep, față de 667.000 tep ).


Metalurgia are o pondere de 6,1% în  totalul consumului energetic, în vreme ce industria mașinilor doar 2,6%.

Consumul populației contează pentru 34,5% din total.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: