joi

18 aprilie, 2024

16 martie, 2021

În luna ianuarie 2021, volumul lucrărilor de construcții a scăzut, față de aceeași lună a anului trecut, potrivit datelor publicate de INS. Scăderea a fost consemnată atât pe seria brută (-3,6%), cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate (-3,7%).

Dacă reducerea sezonieră în raport cu luna precedentă nu reprezintă  problemă, în pofida valorilor aparent mari de scădere, trendul de diminuare a producției în acest sector este îngrijorător, deoarece se contează pe menținerea unui ritm de creștere bun în construcții pentru revenirea economică din acest an.


De reținut, dacă scăderea lucrărilor de construcții în ianuarie 2021 comparativ cu decembrie 2020 a fost de -64,7% pe seria brută, totuși, pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a avansat ușor (+1,1%), ceea ce reprezintă un indicator care ne dă speranțe pentru viitor.

De reținut și faptul că, la construcții noi, rezultatul de -63,5% a fost ceva mai bun decât cel general iar varianta ajustată sezonier a ajuns la +3,8%. Clădirile rezidențiale s-au menținut pe plus la limită (+0,7%), în timp ce construcțiile inginerești au avansat cu +22,9%. Ceea ce sugerează un efort major pe partea de investiții publice.

Din păcate, însă, dacă se face raportarea ianuarie 2021 față de ianuarie 2020, rezultatul foarte bun de la construcții inginerești se ajustează la +11% ( ceea ce este, oricum, foarte bine) dar pe partea de clădiri rezidențiale performanța arată destul de îngrijorător, chiar și în termeni ajustați sezonier (-18,7%).


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: