miercuri

12 iunie, 2024

18 mai, 2024

Franța a invitat oficiali din Rusia să participe la cea de-a 80-a comemorare a debarcării din Normandia, din Ziua Z. Decizia, scrie Politico, a provocat tensiuni în relația cu națiunile aliate.

Este a doua mișcare controversată a Franței din această lună, după ce ambasadorul Franței în Rusia a fost unul dintre puținii oficiali occidentali prezenți la ceremonia pe preluare de către Vladimir Putin a noului mandat de președinte al Rusiei.

(Citește și: ”Video / Spectacol la Moscova – cum intră Rusia în al 5-lea mandat Putin. 7 state UE au încălcat boicotul occidental al ceremoniei”)

Parisul a surprins țările occidentale cu când organizatorii Zilei Z au anunțat că trimit o invitație la Moscova, chiar dacă Rusia lansează o nouă ofensivă asupra Ucrainei.

Britanicii cred că Macron se pegătește să devină ”agent de pace” în Ucraina


Oficiali din Regatul Unit, Statele Unite și alți doi aliați din cel de-al Doilea Război Mondial și-au exprimat îngrijorarea cu privire la această mișcare, ridicând întrebări de la natura simbolică a ocaziei, probleme de protocol și întrebări despre angajamentul diplomatic cu reprezentanții ruși.

Casa Albă nu este mulțumită de această inițiativă, au declarat doi oficiali ai administrației pentru Politico. „Este decizia guvernului Franței, care organizează comemorarea din Normandia”, a spus unul dintre oficiali. „Dar poate că acest lucru le va aminti rușilor că s-au luptat de fapt cu naziștii adevărați o dată, nu cu unii imaginari, acum, în Ucraina.”

Oficiali britanici spun că președintele Emmanuel Macron dă impresia că „se consideră deasupra controverselor și că, în cele din urmă, va deveni un agent de pace” în Ucraina, poziționare pe care o numesc „complet deplasată”.

Reprezentanți a altor două state, care au cerut să nu li se precizeze naționalitatea, au criticat la rândul lor decizia.

Justificarea organizatorilor: Franța nu face revizionism politic în istorie


Organizatorul comemorărilor Zilei Z, Mission Libération, care este condusă de fostul ambasador al Franței la Washington Philippe Etienne, a declarat luna trecută că reprezentanții ruși vor fi invitați, deși Putin rămâne persona non grata la ceremonie.

„Spre deosebire de Kremlin, Franța nu face revizionism politic în istorie”, a spus Mission Libération într-un comunicat. „Din punct de vedere istoric, Franța a invitat întotdeauna țări ale căror trupe au debarcat în Normandia. În trecut, o invitație a fost adresată Federației Ruse”, se arată în comunicat.

Mission Libération nu a anunțat care oficiali ruși au fost incluși ca invitați și nici dacă Rusia a acceptat invitația.

Un oficial al Mission Libération contactat de Politico a spus că organizatorii sunt în prezent mai „concentrați pe pregătirile pentru comemorări” decât pe detaliile listei de invitați. Palatul ´´Élysée a refuzat să comenteze această poveste.

Prezența Rusiei la ceremonia de Ziua Z nu ar fi o premieră. Putin a participat la cea de-a 60-a aniversare a Zilei Z, dar și la cea de-a 70-a aniversare, care au avut loc la câteva luni după ce Rusia a anexat teritoriul ucrainean al Crimeei în 2014.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: