joi

25 aprilie, 2024

12 februarie, 2014

Constantin Niță - ministru delegat pentru Energie

Numărul de certificate verzi pentru marii consumatori din energie poate fi redus cu 85%, conform ultimelor aprobări ale Comisiei Europene, a afirmat, în Guvern, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

Ministrul Niţă a făcut declaraţia după ce premierul Victor Ponta i-a amintit că Parlamentul a readoptat Legea privind subvenţiile pentru energia verde, retrimisă în Parlament de către preşedintele Traian Băsescu.

“ Parlamentul a revotat o lege europeană, o lege bună, o lege în folosul consumatorilor din România şi, în maxim 10 zile, deci, aveţi legea şi putem să păstrăm preţurile la energie competitive”, i-a spus Ponta ministrului Niţă, conform MEDIAFAX.


Ministrul Niţă i-a răspuns că, în baza acestei legi, poate fi redus cu 85% numărul de certificate verzi pentru marii consumatori din energie, conform ultimelor aprobări ale Comisiei Europene de la sfârşitul anului trecut.

Certificatele verzi sunt acordate de stat producătorilor de energie regenerabilă pentru fiecare MWh produs şi livrat consumatorilor.

Deputaţii au respins obiecţiile preşedintelui Băsescu

Camera Deputaţilor a respins, pe 11 februarie, obiecţiile preşedintelui Traian Băsescu din cererea de reexaminare la ordonanţa de urgenţă privind energia din surse regenerabile, menţinând proiectul iniţial adoptat de Parlament.

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis în Parlament, la începutul lunii, proiectul de aprobare a OUG 57/2013 referitoare la sistemul de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, pe motiv că acesta modifică schema de ajutor de stat prin acordarea certificatelor verzi, iar Comisia Europeană trebuia să fie notificată din timp util pentru a-şi prezenta observaţiile cu privire la proiectele care urmăresc să instituie sau să modifice ajutoarele.


Preşedintele Traian Băsescu “consideră că aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2013, până la îndeplinirea obligaţiilor prevăzute de Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, este inoportună şi expune România unor sesizări prealabile pentru încălcarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene”.

Deputatul PSD Iulian Iancu a arătat în Parlament că prenotificarea privind modificările aduse schemei de sprijin prin certificatele verzi a fost depusă la Comisia Europeană în data de 2 august 2013, Comisia confirmând primirea acesteia.

El a adăugat că Departamentul pentru Energie a consultat Consiliul Concurenţei privind posibilitatea notificării consolidate a măsurilor cuprinse în ordonanţă şi a celor dispuse prin legea de aprobare, iar Consiliul Concurenţei a recomandat ca notificarea să fie reluată după adoptarea de către Parlament a Legii privind aprobarea OUG nr.57/2013, în forma promulgată.

“Se impune ca pentru realizarea notificării să fie de urgenţă finalizată procedura legislativă şi să fie promulgată”, a adăugat Iancu.

Camera Deputaţilor este forul decizional în legătură cu acest proiect. Potrivit legii, dacă actul normativ nu este trimis la Curtea Constituțională, va fi promulgat în termen de 10 zile.

Reducere drastică a numărului de certificate verzi

OUG nr. 57/2013, adoptată pe 17 decembrie de Camera Deputaților, prevede modificarea subvențiilor la energia regenerabilă de la 1 iulie 2013, prin amânarea acordării unui număr de certificate verzi și recuperarea lor în perioada 2017-2020.

Astfel, proiectele fotovoltaice primesc doar patru certificate verzi pe MWh, față de șase certificate, cum era până atunci, două fiind amânate. Proiectele eoliene beneficiază de doar un certificat din două, unul fiind amânat, iar microhidrocentralele, de două certificate din trei.

Legea care a aprobat această ordonanță, votată în Parlament la finele anului trecut, a adăugat faptul că amânarea certificatelor se aplică doar pentru proiectele care intră în sistem până la 31 decembrie 2013. Însă acum, după retrimiterea legii în Parlament, această prevedere nu mai este în vigoare.

În plus față de această ordonanță, Guvernul a aprobat tot la finele anului trecut o altă hotărâre, prin care noile proiecte de energie regenerabilă, care intră în sistem de la 1 ianuarie 2014, primesc din start mai puține certificate verzi.

Astfel, potrivit Hotărârii de guvern 994/2013 din decembrie, parcurile fotovoltaice noi mai beneficiază de doar jumătate din subvențiile de până acum, respectiv trei certificate din șase.

În cazul parcurilor eoliene, numărul certificatelor se reduce cu 0,5 certificate până în 2017 și 0,25 certificate începând cu anul 2018. Prin urmare, noii investitori vor beneficia de doar 1,5 certificate verzi până în 2017 și de 1,75 certificate, din anul 2018.

De asemenea, microhidrocentralele primesc și ele cu 0,7% mai puține certificate verzi pe MWh, respectiv doar 2,3 certificate pentru centralele noi.

România şi-a îndeplinit încă de anul trecut obligaţiile asumate pentru 2020 în faţa Uniunii Europene, respectiv de a ajunge la 24% energie regenerabilă din totalul consumului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: