luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 mai, 2017

Fostul ministru al Energiei Constantin Niță (PSD) a fost condamnat vineri la 4 ani închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, pentru că a primit 303.000 de lei de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu.

Deciza nu este definitivă.

Instanța a mai decis confiscarea celor 303.000 lei primiți de la patronul UTI – pentru recuperarea sumei la finalul procesului, se va menține sechestrul asigurător instituit.


Constantin Niță a fost găsit vinovat, de către o instanță de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), pentru că i-a solicitat omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu, în 2013, un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de firma acestuia (UTI) cu Primăria Iași.

Constantin Niță ar fi intermediat o întâlnire între Tiberiu Urdăreanu și fostul primar Gheorghe Nichita, în schimbul unui comision de 5% din valoarea contractului.

Înțelegerea era ca ministrul să primească banii în două forme – parțial în numerar și parțial printr-un contract de consultanță fictiv, încheiat cu o persoană de încredere din anturajul fostului ministru.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

”În consecință, la data de 21 iulie 2013, Niță Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, în incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din București. De asemenea, la solicitarea lui Niță Constantin, a fost contactată persoana de încredere a acestuia, care a propus încheierea unui contract de consultanță cu o anumită firmă, la prețul de 5.000 euro + TVA/lună, care a și fost semnat la data de 2 mai 2013. În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanții omului de afaceri au remis firmei indicate de Niță Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranșe lunare, în perioada mai 2013 — iunie 2014”, mai spun procurorii.


Conform DNA, Niță a primit două tranșe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei, bani folosiți, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale partidului din care făcea parte.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: