9 martie, 2017

Consiliul European se reunește la Bruxelles, joi și vineri, pentru a discuta oficial despre economie, securitate și relațiile externe ale UE.

Reuniunea, care debutează cu alegerea unui nou președinte al Consiliului pentru perioada pentru perioada 1 iunie 2017 – 30 noiembrie 2019, va prilejui și discuții informale despre ”vitezele” Europei.

Înainte de a pleca spre Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a vorbit pe tema lansată de președintele Jean Claude Junker cu privire la viitorul Europei, reafirmând că România nu susține varianta UE cu mai multe viteze.

(Citiți și: ”Valentin Lazea / Problemele UE și problemele ”Nucleului dur”: Cu calm, despre “Cartea albă privind viitorul Europei””)


Dar o dezbatere foarte aplicată, începută săptămâna trecută, referitoare la calitatea diferită a produselor alimentare vândute în Vest și în Est îi oferă lui Jean Claude Junker ocazia să îi determine pe liderii UE să înțeleagă faptul că există numeroase domenii în care anumite state trebuie să se grăbească, nu să aștepte decizii ale Bruxelles-ului.

Cele ”două viteze” ale cutiei de Sprite

Chestiunea diferențelor de calitate ale acelorași produse vândute în Est și în Vest nu este una nouă pentru anumite guverne.

Politico găsește însă că este surprizătoare reacția lui Jean Claude Junker care a presat ca problema diferențelor de calitate să fie trecută pe agenda Consiliului European din 9 și 10 martie.

Cehia și Slovacia, sprijinite de Polonia, România, Ungaria și Bulgaria și-au întețit plângerile după ce o cercetare realizată de specialiști a demonstrat că în compoziția Sprite-ului vândut în Cehia există mai mulți îndulcitori artificiali decât în produsul similar vândut în Germania. Statele Central Europene au cerut Comisiei să ia măsuri în acest sens.


Junker, scrie Politico, a sesizat că această solicitare îl va ajuta să demonstreze valabilitatea unuia dintre scenariile conținute de Carta Albă pe care a prezentat-o la începutul lunii martie. Pe scurt, Junker a întrebat oficiali din toate statele membre dacă chiar doresc ca Bruxelles-ul să intervină și să oblige producătorul să standardizeze rețeta produsului, astfel încât Sprite-ul să aibe același gust, indiferent de statul european în care este vândut.

În acest sens, Jean Claude Junker a avansat 2 posibile căi de rezolvare a acestei probleme:

  • fie autoritățile naționale cooperează mai strâns în a aplica reglementările europene existente
  • fie mandatează Agenția Europeană pentru Protecția Consumatorului  să vegheze la respectarea unui anumit grad de calitate al produselor în interiorul pieței unice

Răspunsul a fost unanim, cel mai plastic fiind oferit de ministrul german al Agriculturii: ”Chiar n-avem nevoie de o agenție care să urmărească rețeta de la Nutella…..”

În consecință, în draftul conluziilor summit-ului CE din 9 și 10 martie, este menționat faptul că liderii UE ”apreciază decizia Comisiei de a se preocupa de calitatea diferită a produselor alimentare” și decid ca problemele să fie rezolvate ”de reprezentanți ai guvernelor și ai industriei”.

Asta înseamnă, scrie Politico, că statele Europei Centrale și de Est își vor asuma, împreună, rezolvarea acestei inegalități.

După acest model, pare să fie mesajul transmis de Jean Claude Junker, și alte state, care consideră că au nevoie de o colaborare strânsă într-un domeniu sau altul, pot decide să coopereze.

Agenda unui Consiliu care se poate bloca chiar la primul punct

Primul punct pe ordinea de zi- alegerea președintelui Consiliului- pare în acest moment cel mai dificil de bifat în condițiile în care Polonia se opune vehement acordării lui Donald Tusk unui nou mandat de președinte CE.

(Citiți și: Polonia amenință cu sabotarea reuniunii CE dacă pe agendă rămâne realegerea lui Donald Tusk)

Dacă vor depăși acest punct, liderii UE urmează să discute joi aspecte economice, de securitate și apărare, problema migrației și relațiile externe ale UE, cu accent pe situația Balcanilor de Vest.

O temă importantă a zilei de joi, care are legătură cu ”vitezele” Europei, este cea legată de înființarea unui Parchet European.

Potrivit unui draft al programului reuniunii CE consultat de cursdeguvernare.ro, Consiliul European consideră că sunt întrunite condițiile ca statele membre să pună bazele unei strânse cooperări pentru înființarea unui Oficiu al Procurorului European.

Ultima inițiativă de constituire a acestei instituții la nivel european, o idee mai veche a UE, aparține 17 dintre cele 28 state membre UE, printre care și România

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: