duminică

21 iulie, 2024

31 decembrie, 2023

Ţările membre ale Uniunii Europene au aprobat sâmbătă seara, în unanimitate, intrarea graduală a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie, după ce Austria, ultima ţară din UE-27 care se opunea acestei măsuri, şi-a ridicat veto-ul.

Decizia oficială nu prevede însă nicio dată certă privind intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen pe cale terestră. Austria a confirmat acordul cu România și Bulgaria, care permite intrarea pe calea aerului fără control la frontieră.

Conform deciziei oficiale a Consiliului UE, din 31 martie controalele la frontierele interne aeriene şi maritime pentru România și Bulgaria vor fi ridicate, urmând să se convină ulterior cu Austria asupra unei date pentru încetarea controalelor terestre, a transmis preşedinţia spaniolă a Consiliului UE.

(Citește și: Presa austriacă: Austria îşi menţine veto-ul la Schengen, Bulgaria şi România s-au bucurat prematur)

Reacţia MAE


Ministerul de Externe al României a transmis că cetăţenii români vor putea călători liber pe cale aeriană în interiorul Uniunii Europene şi în statele asociate Schengen (Islanda, Liechtenstein, Regatul Norvegiei şi Confederaţia Elveţiană), dată fiind eliminarea controalelor la frontierele interne aeriene dintre România şi aceste state. De asemenea, sunt eliminate şi controalele la frontierele maritime, așa cum prevede decizia oficiala a Consiliului UE privind aderarea la Schengen.

Totodată, prevederile din decizia oficiala a Consiliului UE  care permit uniformizarea politicii naţionale privind vizele de scurtă şedere în scop turistic sau de afaceri cu prevederile UE, o altă componentă importantă a acquis-ului Schengen care facilitează libera circulaţie în interiorul UE, a transmis MAE:

„Vom continua să sprijinim activ Ministerul Afacerilor Interne şi alte instituţii naţionale în demersurile pentru finalizarea procesului de aplicare integrală a acquis-ului Schengen prin eliminarea controalelor la frontierele terestre.

„Prin declaraţiile anexate la decizia oficiala a Consiliului UE, România contribuie activ la asigurarea unui Spaţiu Schengen funcţional şi integrat, prin măsuri consolidate de protecţie a frontierelor externe. MAE mulţumeşte Preşedinţiei spaniole a Consiliului UE, Statelor Membre, Comisiei Europene, Parlamentului European şi altor parteneri externi pentru sprijinul constant acordat României”, se mai arată în informarea MAE.

Austria confirmă acordul

Ministerul de Interne austriac a confirmat sâmbătă seara că un document cu caracter obligatoriu din punct de vedere legal a fost trimis vineri seara președinției spaniole a UE.

„Air Schengen înseamnă că pasagerii care vin din România şi Bulgaria nu vor mai fi supuşi unui alt control al paşapoartelor decât cel al companiei aeriene la poarta de îmbarcare”, a explicat pentru AFP ministerul austriac al internelor condus de Gerhard Karner.

Implementarea acestui regulament este condiționată de aprobarea tuturor statelor membre UE. Cel mai devreme, aceasta ar putea avea loc în martie 2024, întrucât programul de zbor va fi modificat în această lună.


****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: