vineri

19 aprilie, 2024

27 februarie, 2019

Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns, miercuri , la acorduri preliminare privind obligațiunile garantate, respectiv reglementarea prudenţială a activităţii firmelor de investiţii, în vederea îmbunătăţirii accesului la finanţare.

Acordurile fac parte din politica UE privind piața unică de capital. Consiliul UE funcționează sub președinția rotativă a României. Progresele constau în:

  • Acordul privind obligațiunile garantate urmărește să sprijine finanţarea cu astfel de instrumente, prin  înlesnirea garantării cu active de tipul împrumuturilor ipotecare sau al publice, potrivit unui comunicat al Consiliului UE.
  • Acordul privind revizuirea reglementărilor privind firmele de investiții urmărește să asigure respectarea unor cerințe privind lichiditatea și alte riscuri manageriale aferente firmelor de investiții, mai bine proporționate cu mărimea și operațiunile acestora, spune un comunicat al Comisiei Europene, care a făcut propunerile inițiale în domeniu.
  • Totodată, reprezentanții permanenți la UE au aprobat poziția Consiliului privind o propunere de facilitare a accesului la piețele financiare pentru IMM-urile care urmăresc să fie cotate la bursă, potrivit unui comunicat romania2019.eu

Regimul obligațiunilor garantate

Obligațiunile garantate sunt o sursă eficientă de finanțare a economiei, cu un nivel ridicat de certitudine pentru investitori, pentru că garantarea se face cu un portofoliu separat de active – de obicei, împrumuturi ipotecare sau datorie publică – pentru care investitorii beneficiază de un tratament preferențial în caz de incapacitate de plată a emitentului.


Piețele obligațiunilor garantate sunt deosebit de bine dezvoltate în Germania, Danemarca, Franța, Spania, Italia, Luxemburg și Suedia, întrucât în aceste țări există de multă vreme norme naționale.

Volumul obligațiunilor garantate rămase de rambursat care fuseseră emise de instituții cu sediul în UE se ridica la 2.100 de miliarde EUR, în decembrie 2015, reprezentând 84 % din volumul total existent la nivel internațional.

Printre altele, cadrul propus conţine normele prin care se va putea utiliza eticheta de „obligațiune europeană garantată”, pentru a se beneficia de un tratament preferențial privind cerințele de capital.

Acordul urmează acum să fie transmis reprezentanților permanenți la UE, spre aprobare, apoi Parlamentul și Consiliul UE vor fi invitate să adopte în primă lectură regulamentul și directiva propuse.

Firmele de investiţii


Reglementările propuse prevăd, pe de o parte, ca firmele de investiţii care derulează activităţi de nagtură bancară şi implică riscuri similare ca băncile să facă obiectul aceleiaşi supravegheri ca şi acestea.

Pe de altă parte, firmele cu activităţi mai puţin riscante vor beneficia de un ansamblu de reglementări adaptat la modelele lor de afaceri.

Legislaţia revizuită urmează să simplifice conformarea şi să susţină intermedierea de către firmele de investiţii a fluxurilor de resurse între economisitori şi operatorii economici, potrivit Comisiei Europene.

IMM –urile la bursă

Poziția Consiliului UE privind facilitarea accesului IMM –urilor la piaţa de capital vizează îndeosebi „piețele de creștere pentru IMM-uri”, o categorie de pieţe organizate introdusă recent, destinată micilor emitenți. Pe baza acestui text, președinția va începe negocierile cu Parlamentul European la 6 martie.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) are deja în administrare segmentul de piaţă  AeRO, realizat prin restructurarea fostei pieţe RASDAQ şi prin adaptarea regulilor pentru a facilita accesul firmelor mici şi mijlocii.

Din cele 20 de milioane de IMM-uri din Europa, doar 3.000 sunt în prezent cotate la burse de valori.

Această situație se datorează, pe de o parte, costurilor de conformare ridicate și, pe de altă parte, nivelului insuficient de lichiditate. Prin urmare, normele propuse au drept scop reducerea sarcinii administrative și eliminarea birocrației cu care se confruntă întreprinderile mai mici în procesul de cotare.

Propunerea conține modificări aduse regulamentelor privind abuzul de piață și privind prospectul, care sporesc caracterul proporțional al obligațiilor impuse emitenților de pe piețele de creștere pentru IMM-uri, menținând totodată îndeosebi integritatea piețelor

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: