vineri

1 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 august, 2020

Uniunea Europeană a dat undă verde, vineri, impunerii de sancţiuni Belarusului, în contextul acţiunilor de reprimare produse după scrutinul prezidenţial, puternic contestat de opoziţie, relatează presa internațională.

„Miniştrii de Externe şi-au dat acordul pentru sancţionarea oficialilor responsabili de represiune şi urmează să fie stabilită o listă cu numele celor responsabili”, au declarat oficiali de la Bruxelles citaţi de AFP și preluați de Deutsche Welle.

Uniunea Europeană a avertizat că ar putea impune sancţiuni administraţiei din Belarus, în contextul în care scrutinul prezidenţial care nu a fost „nici liber, nici echitabil” a fost urmat de acţiuni de reprimare.


Președintele Comisiei Europene a declarat vineri că sancțiuni adiționale sunt necesare împotriva ”celor care încalcă valorile democratice sau drepturile omului în Belarus”.

Sute de persoane au fost rănite în cursul confruntărilor care au avut loc în ultimele zile între protestatari şi forţele de ordine. Mii de manifestanţi au fost reţinuţi.

Aleksandr Lukaşenko ar fi câștigat alegerile cu peste 80% din voturi

Opoziţia din Belarus contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko. Potrivit rezultatelor finale, anunţate vineri de Comisia Electorală Centrală, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a câştigat scrutinul cu 80,1% din voturi, iar principalul candidat al opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, a obţinut 10,12%. Prezența la urne a fost de peste 84%.

Opoziţia din Belarus contestă realegerea lui Aleksandr Lukaşenko și acuză că scrutinul prezidenţial a fost fraudat.


Pe fondul presiunilor, administraţia Aleksandr Lukaşenko a semnalat vineri că este dispusă la „dialog obiectiv” cu partenerii străini pentru depăşirea crizei politice.

Administraţia Vladimir Putin a denunţat, joi, tentativele străine în sensul destabilizării Belarusului. Rusia „observă tentative clare de ingerinţe externe cu scopul divizării societăţii şi destabilizării situaţiei din Belarus”, a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: