duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 octombrie, 2011

Reuniunea miniştrilor finanţelor din Uniunea Europeană (ECOFIN), prevăzută iniţial să aibă loc miercuri, a fost anulată, a anunţat marţi seară un purtător de cuvânt al preşedinţiei poloneze a Consiliului UE, citată de AFP.

ECOFIN trebuia iniţial să se reunească înaintea Consiliului European extraordinar şi a summitului zonei euro, programate pentru miercuri.

”Preşedinţia a decis să nu convoace o reuniune ECOFIN miercuri”, a declarat un purtătr de cuvânt al preşedinţiei poloneze a UE.


Astfel, nu va avea loc nicio reuniune pregătitoare pentru Consiliul European şi şedinţa euroznei.

În schimb, reuniuni ministeriale ar putea avea loc după summiturile de miercuri seară, pentru a pune la punct detaliile tehnice ale eventualelor decizii care vor fi luate miercuri de liderii europeni, arată AFP.

Duminicăm ECOFIN propusese liderilor din zna euro să aloce 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor şi să consolideze substanţial şi Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF), însă deciziile au fost amânate pentru miercuri.

O primă variantă a deciziilor luate în calcul prevede ca FESF să garanteze o parte a obligaţiunilor emise de statele cu dificultăţi.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

O altă variantă prevede crearea unui fond special auxiliar al Fondului Monetar Internaţional, pe bază de voluntariat, de exemplu din partea unor economii emergente, cum este China. Un astfel de acord nu ar putea fi , însă, încheiat înaintea Summitului G20 de la Cannes, prevăzut pentru 3-4 noiembrie.

O a treia alternativă ar fi constituirea unui instrument financiar auxiliar FESF, care să vizeze atragerea investiţiilor publice şi private, inclusiv în afara zonei euro.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: