marți

16 aprilie, 2024

25 octombrie, 2011

Reuniunea miniştrilor finanţelor din Uniunea Europeană (ECOFIN), prevăzută iniţial să aibă loc miercuri, a fost anulată, a anunţat marţi seară un purtător de cuvânt al preşedinţiei poloneze a Consiliului UE, citată de AFP.

ECOFIN trebuia iniţial să se reunească înaintea Consiliului European extraordinar şi a summitului zonei euro, programate pentru miercuri.

”Preşedinţia a decis să nu convoace o reuniune ECOFIN miercuri”, a declarat un purtătr de cuvânt al preşedinţiei poloneze a UE.


Astfel, nu va avea loc nicio reuniune pregătitoare pentru Consiliul European şi şedinţa euroznei.

În schimb, reuniuni ministeriale ar putea avea loc după summiturile de miercuri seară, pentru a pune la punct detaliile tehnice ale eventualelor decizii care vor fi luate miercuri de liderii europeni, arată AFP.

Duminicăm ECOFIN propusese liderilor din zna euro să aloce 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor şi să consolideze substanţial şi Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF), însă deciziile au fost amânate pentru miercuri.

O primă variantă a deciziilor luate în calcul prevede ca FESF să garanteze o parte a obligaţiunilor emise de statele cu dificultăţi.


O altă variantă prevede crearea unui fond special auxiliar al Fondului Monetar Internaţional, pe bază de voluntariat, de exemplu din partea unor economii emergente, cum este China. Un astfel de acord nu ar putea fi , însă, încheiat înaintea Summitului G20 de la Cannes, prevăzut pentru 3-4 noiembrie.

O a treia alternativă ar fi constituirea unui instrument financiar auxiliar FESF, care să vizeze atragerea investiţiilor publice şi private, inclusiv în afara zonei euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: