joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 decembrie, 2013

România şi Bulgaria au prezentat, joi, la Consiliul JAI, o declaraţie politică în care susţin că nu există „niciun motiv, juridic sau bazat pe realităţi concrete, pentru o nouă amânare a deciziei” privind aderarea la spaţiul Schengen şi anunţă că vor solicita reluarea discuţiei în cadrul Consiliului, fără întârziere, în momentul în care este întrunită unanimitatea favorabilă.

În declaraţia comună, România şi Bulgaria îşi exprimă „dezamăgirea faţă de imposibilitatea adoptării unei decizii pozitive privind aderarea lor la spaţiul Schengen la acest moment şi au reiterat că au îndeplinit toate criteriile de aderare conform acquis-ului Schengen, fapt recunoscut de către toate statele membre şi stipulat în mod repetat în Concluzii ale Consiliului şi ale Consiliului European, precum şi în rezoluţiile Parlamentului European pe acest subiect”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

În Consiliul JAI desfăşurat joi şi vineri se discută şi „situaţia la zi” a dosarului aderării celor ţări, dar nu se va vota, deoarece mai multe state se opun intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.


Cele două state susţin că au îndeplinit toate criteriile şi nu există „niciun motiv, juridic sau bazat pe realităţi concrete, pentru o nouă amânare a deciziei, precum şi faptul că soluţia avansată privind o aderare etapizată nu a condus, până în prezent, la vreun rezultat”, se mai arată în document.

În declaraţie se mai spune că România şi Bulgaria vor solicita reluarea discuţiei în cadrul Consiliului, fără întârziere, în momentul în care este întrunită unanimitatea.

Preşedinţia UE: Am luat notă

Dailis Alfonsas Barakauskas, ministrul de Interne al Lituaniei, ţara care asigură Preşedinţia UE, a declarat în conferinţa de presă care a urmat discutării dosarului Schengen: „În ceea ce priveşte implementarea acquis-ului Schengen de către România şi Bulgaria, astăzi am putut doar să evaluăm situaţia la zi. Consiliul a luat notă de declaraţia comună a României şi Bulgariei şi va reveni asupra acestei probleme, fără întârziere, atunci când vor exista condiţii favorabile”.

Ministrul de Interne german: Nu a sosit momentul 

Hans-Peter Friedrich, ministrul german de Interne, a declarat, joi, că progresele realizate de România şi Bulgaria nu sunt suficiente pentru ca cele două ţări să intre în Schengen: „După părerea noastră, nu a sosit momentul să fie eliminate controalele la graniţă pentru cele două ţări”, a declarat reprezentantul Germaniei la Consiliul JAI, citat de Die Welt.


Hans-Peter Friedrich a mai adăugat că cele două ţări au făcut „ceva progrese”, insuficiente însă „pentru a îndeplini condiţiile legale care ar permite primirea în spaţiul Schengen”.

În ședința de miercuri, 4 decembrie, a Executivului, premierul Victor Ponta i-a spus ministrului Internelor, Radu Stroe: “Aveţi mandat din partea Guvernului să spuneţi tuturor colegilor noştri europeni că suntem perfect pregătiţi pentru Schengen, că ce ţine de noi s-a făcut şi ce ţine de dânşii să facă când doresc. Nu mai dorim o dată, ca de fiecare dată să ni se spună «nu acum, data viitoare». Când termină toate alegerile lor naţionale, toate problemele, atunci noi suntem pregătiţi şi intrăm în Schengen”, a spus Victor Ponta.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: