sâmbătă

20 aprilie, 2024

21 mai, 2014

Consiliul Investitorilor Străini,  Romanian Business Leaders şi Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România solicită Guvernului eliminarea impozitului pe construcţii speciale sau suspendarea acestuia până când se vor reduce cota de impozitare şi baza impozabilă în valoare fiscală netă.

Cele trei organizaţii mai solicită, potrivit declaraţiilor făcute de reprezentanţii lor la o masă rotundă organizată miercuri pe marginea impozitului introdus anul acesta şi a cărui primă plată are ca termen limită data de 26 mai, ca în situaţia investiţiilor noi să fie acordată o perioadă de graţie de 3 – 5 ani.

Introducerea acestui impozit fără o consultare prealabilă a mediului de afaceri şi fără efectuarea unui studiu de impact, afectează companiile care au investit în România, punând sub semnul întrebării însăşi viabilitatea afacerii desfăşurată de fiecare în parte. Cu toate că înţelegem constrângerile care există la nivel bugetar, ne exprimăm încă o dată, şi pe această cale, disponibilitatea de a intensifica dialogul cu autorităţile competente pentru a limita efectele introducerii acestui impozit în forma sa actuală„, a declarat, într-un comunicat, Şerban Toader, membru în boardul Consiliului Investitorilor Străini (CIS).


Cele trei asociaţii au prezentat miercuri un studiu de impact referitor la taxa pe construcţii speciale, cu mai multe concluzii:

  • Impozitul pe construcţiile speciale va genera pierderi enorme pentru companii, prin dublarea sau chiar triplarea impunerii în anumite domenii, au explicat reprezentanţii celor două asociaţii.
  • Pentru o creştere sustenabilă trebuie să crească gradul de colectare, nicidecum să fie introduse noi taxe şi impozite.
  • Situaţia este şi mai gravă în industriile unde veniturile sunt fixe şi profiturile, reduse, şi care nu pot transfera costurile în tarife, au mai susţinut reprezentanţii asociaţiilor. De aceea, ele riscă falimentul.
„38 de companii din industrii precum telecomunicaţii, materiale de construcţii, energie, transport şi logistică, producerea băuturilor alcoolice sau industria farmaceutică au contribuit cu informaţii importante la analiza de impact. În urma acestei analize a rezultat un impact cumulat al impozitului pe construcţii de aproximativ 1,1 miliarde lei, ceea ce mă face să mă gândesc serios la un potenţial impact la nivelul întregii economii cu mult mai ridicat, impact care are mari şanse să depăşească estimarea autorităţilor de 1,5 miliarde lei, din care doar 500 milioane lei impozit colectat la buget”, a explicat Daniel Anghel, membru în board-ul CIS.
Sursa: CIS, AOAR

Normele metodologice referitoare la modul de plată a impozitului pe construcţii speciale au fost aprobate în şedinţa de marţi a Guvernului.

Normele erau aşteptate de societăţi, care au termen limită 26 mai pentru plata primei plăţi a impozitului introdus de la 1 ianuarie anul acesta.

Termenul de declarare a impozitului pe construcții speciale datorat pentru anul 2014 este 26 mai, zi în care va fi plătită și prima rată în contul acestui impozit, iar a doua rată se va plăti până la 25 septembrie 2014.


Impozitul pe construcţii speciale a fost introdus în acest an, prin modificarea Legii nr. 571/ 2003 privind Codul fiscal.

El este datorat de persoanele juridice române (cu excepția instituțiilor publice, institutelor naționale de cercetare-dezvoltare și persoanelor juridice fără scop patrimonial), persoanele juridice străine cu sedii permanente în România și persoanele juridice cu sediu social în România înființate potrivit legislației europene.

Acesta se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcțiilor prevăzute la GRUPA 1 din HG nr. 2139/ 2004 — Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea clădirilor, inclusiv valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare etc.

Veniturile estimate a fi colectate din această nouă taxă se ridică la 1,5 miliarde de lei, însă în buget s-au prevăzut mai puţin de 500 de milioane de lei, deoarece Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut autorităţilor să ia în calcul slaba colectare a taxelor şi impozitelor şi să nu mizeze pe această sumă maximală la construirea bugetului 2014.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: