vineri

24 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 august, 2011

Atingerea ţintei de deficit bugetar de 3% din PIB, pe metodologia Uniunii Europene (ESA95), în anul 2012, este foarte dificil de realizat, apreciază Consiliul Fiscal, care a comunicat joi opinia instituţiei în ceea ce priveşte strategia fiscal-bugetară pentru anii 2012-2014.

„În contextul declanşării procedurii de deficit excesiv în anul 2009, termenul limită până la care România trebuie să elimine deficitul excesiv este finele anului 2012. SFB 2012-2014 prevede o ţintă de 3% pentru deficitul bugetar în 2012 conform ESA95, identică cu cea conformă metodologiei cash. Acest lucru implică eliminarea integrală a plăţilor restante ale bugetului general consolidat, dar implicit şi o îmbunătăţire considerabilă a rezultatelor financiare ale companiilor de stat incluse în sfera de cuprindere a sectorului guvernamental, astfel încât acestea să nu genereze un deficit suplimentar. Ajustarea preconizată este ambiţioasă, în special în contextul probabilei reclasificării a unor companii de stat în cadrul sectorului guvernamental încă din acest an, care de altfel este preconizată a mări în 2011 ecartul dintre cifrele cash şi cele ESA95 la un nivel de 0,5% din PIB (deficitul ESA95 prognozat este 4,9% din PIB)”, se arată în comunicatul Consiliului Fiscal.

În acest context, Consiliul Fiscal consideră că atingerea ţintei de 3% conform ESA95 în 2012 este foarte dificil de realizat, cu atât mai mult cu cât textul strategiei nu include o analiză a situaţiei financiare a companiilor de stat şi nu detaliază măsurile ce se intenţionează a fi luate pentru îmbunătăţirea acesteia şi nu cuprinde nici impactul estimat asupra deficitului bugetar.


De altfel, conform SFB 2012-2014, deficitele bugetare în bază cash şi ESA95 nu coincid decât în 2012, în 2013 şi 2014 reapărând ecarturi de 0,1% şi, respectiv, 0,2% din PIB. Având în vedere şi evaluarea Comisiei Europene, care estimează un deficit în baza ESA95 de 3,6% din PIB pentru anul 2012, Consiliul Fiscal considera că măsuri suplimentare de consolidare fiscală ar putea fi necesare pentru respectarea termenului 2012 ca data limită de ajustare a deficitului excesiv.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cele mai largi cohorte din România, cele ale așa-numiților „decreței”, vor începe să se pensioneze din 2028, când vor avea loc primele retrageri anticipate din activitate ale acestora

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: