joi

2 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 august, 2020

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat luni că liderii UE vor discuta miercuri, în sistem videoconferință, situația din Belarus. ”Cetățenii din Belarus au dreptul să își decidă singuri viitorul și să își aleagă, liberi conducătorul. Violențele împotriva protestatarilor sunt inacceptabile și nu pot fi tolerate”, a scris Charles Michel pe Twitter.

Președintele Charles Michel a precizat că reuniunea liderilor UE începe mircuri, la prânz.

La sfârșitul săptămânii trecute, miniștrii de Externe ai UE au făcut primul pas în procedura de sancționare a unor oficiali de rang înalt din belarus, responsabili pentru ”violențe, represiune și falsificarea rezultatului alegerilor”.


Pe fondul insistențelor cu care UE vorbește de falsificarea alegerilor prezidențiale și cere regimului Lukasenko să oprească represiunea manifestațiilor de protest, Rusia și-a anunțat duminică disponibilitatea de a trimite forțe militare în Belarus pentru a ajuta regimul să ”mențină ordinea” în țară.

Ministrul de Externe al Lituaniei consideră că o eventuală intervenție a Rusiei în Belarus ar reprezenta o invazie a acestei țări.

Polonia și Cehia au cerut, insistent, încă de la începutul săptămânii trecute, organizarea unei reuniuni de urgență a Consiliului European pentru a decide impunerea de sancțiuni împotriva regimului Lukasenko.

Imediat după alegerile prezidențiale, liderul opoziției din Belarus s-a refugiat, împreună cu familia, în Lituania.


Alexander Lukasenko a fost huiduit luni dimineață de muncitorii de la fabrica de camioane MKZT din Minsk, acolo unde a încercat să îi convingă pe muncitori că forțe străine sunt implicate în organizarea manifestațiilor de stradă. În timpul mitingului, discursul președintelui Lukasenko a fost întrerupt frecvent de huiduieli și de lozici contestatare.

Vizita lui Likasenko în fabrică a fost foarte scurtă.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: