vineri

26 aprilie, 2024

29 iunie, 2012

Liderii europeni au ajuns la un acord în ceea ce priveşte pactul pentru creştere economică  de 120 de miliarde de euro, a anunţat joi preşedintele UE, Herman Van Rompuy, relatează AFP.

El a precizat că acest program se bazează pe o creştere a capacităţii de împrumut a Băncii Europene de Investiţii (BEI) cu 60 de miliarde de euro, iar restul de 60 de miliarde provin din fondurile structurale neutilizate.

„Am ajuns la un acord pe un anumit număr de puncte”, a declarat Van Rompuy în timpul unei conferinţe de presă de după prima zi a summitului de la Bruxelles. El a citat „agenda pentru creştere economică şi locuri de muncă” pentru care „vom aloca aproximativ 120 de milioane de euro, pentru a putea lua măsuri imediate de creştere economică.


Vor mai fi şi proiecte de emitere a unor bonduri care vor fi „demarate în vară” pentru a finanţa infrastructurile de transport şi energie, estimate la cinci miliarde de euro.

Acest subiect, aflat de mult timp între temele de discuţii ale Comisiei Europene, a fost susţinut, în urmă cu o săptămână, de către cele patru principale economii ale zonei euro: Germania, Franţa, Italia şi Spania.

Mecanism de recapitalizare directă a băncilor

Zona euro vrea să creeze până la sfârşitul lui 2012 un mecanism care va permite recapitalizarea băncilor în mod direct prin fonduri de salvare, dar în anumite condiţii, a anunţat vineri preşedintele Uniunii Europene (UE) Herman Van Rompuy – potrivit unei corespondențe MEDIAFAX. 

„Atunci când va fi finalizat, Mecanismul European de Stabilitate (MES) va putea avea posibilitatea să recapitalizeze în mod direct băncile”, a anunţat Van Rompuy într-o conferinţă de presă la Bruxelles, la finalul unui summit al zonei euro.


Un mecanism unic de supervizare financiară va fi creat, în cadrul căruia „Banca Centrală Europeană (BCE) îşi va juca deplin rolul”, a anunţat, la rândul său, preşedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso.

Zona euro este de asemenea pregătită ca fondurile de salvare să intervină pentru a da asigurări pieţelor, a adăugat Van Rompuy, fără să spună în mod clar dacă FESF şi MES ar putea cumpăra în mod direct titluri de datorie pe piaţă.

În opinia sa, zona euro va utiliza într-un mod mai „suplu” fondurile de salvare, pentru a „asigura pieţele şi a obţine stabilitatea asupra obligaţiunilor suverane ale membrilor săi”.

Aceasta a fost una dintre solicitările Italiei şi Spaniei, care se confruntă cu dobânzi tot mai mari, dar căreia, până în prezent, Germania i s-a opus cu fermitate.

Aceste două ţări şi-au condiţionat acordul faţă de un pact de creştere european în valoare de 120 de miliarde de euro de adoptarea de către zona euro a unor măsuri imediate prin care să le vină în ajutor.

Preşedintele Eurogrup Jean-Claude Juncker a anunţat, la rândul său, că Spania şi Italia au „renunţat la rezervele” exprimate şi şi-au dat acordul pentru pactul de creştere economică.

Cele două ţări au exercitat presiuni dure asupra partenerilor lor europeni cu scopul de a obţine un ajutor rapid, condiţionând acordul lor asupra acestui pact.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: