Consiliul European reia joi disputa politică legată de modul în care ar trebui finanțată revenirea economică odată cu ridicarea restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, cu șanse minime pentru o soluție unanim acceptată și fără șansa unei decizii oficiale.
Din punct de vedere tehnic, reuniunea în sistem de videoconferință Nu are caracter de reuniune formală a Consiliului, singurul format în care se pot poate emite concluzii obligatorii din punct de vedere legal.
Formal, Consiliul European se întrunește cel puțin de două ori la fiecare 6 luni, iar reuniunile sale trebuie să se desfășoare la Bruxelles, în clădirea Europa.
Reuniunea online de joi este a patra a Consiliului în ultimele 7 săptămâni și toate acestea au avut pe agendă problema modului de susținere financiară a relansării economice.
Confruntat cu o nouă potențială dezbatere în contradictoriu, așa cum a fost și precedenta reuniune din 27 martie, președintele Consiliului, Charles Michel, a renunțat, scrie Politico, să insiste pentru emiterea unei declarații comune a liderilor UE la finalul euniunii și va emite o declarație în nume propriu care nu trebuie aprobată de cei 27 de lideri europeni.
Ultima reuniune în sistem de videoconferință din 27 martie a fost la un pas să se suspende după ce premierul Italiei, Giuseppe Conte, a amenințat că va bloca declarația comună informală din cauza refuzului Olandei de a discuta măcar soluția ”coronabondurilor”.
Pe masa Consiliului există mai multe planuri divergente de redresare economică.
(Citiți și: ”Spania se opune oricărui plan de salvare care ar implica majorarea datoriilor publice”)
Până la urmă, formula de compromis a fost aceea de a anunța că liderii UE și-au asumat angajamentul ”de a începe să pregătească setul de măsuri necesare repunerii în funcțiune normală a societății pe baza creșterii sustenabile, în baza lecțiilor învățate în această criză”.
Liderii UE au ”invitat” Comisia Europeană să înceapă să lucreze la o propunere de ”Foaie de parcurs de redresare”, însoțită de ”un plan de acțiune” care să fie agreeat de membrii Consiliului European.