joi

18 aprilie, 2024

23 aprilie, 2020

Ministrul spaniol de afaceri externe, Arancha González, a avertizat statele UE că forțarea statelor să acumuleze datorii mai mari pentru a depăși criza coronavirus va duce la adâncirea crizei economice.

Într-un interviu acordat Politico, González a recomandat liderilor UE să nu rămână cramponați în bătălii vechi în cadrul teleconferinței de joi, în care ar urma să se pună de acord cu privire la planul de revenire economică.

Săptămâna aceasta, Spania a înaintat un plan care prevede înființarea unui Fond de Revenire Economică, finanțat prin ”obligațiuni perpetue”, datorie care să nu fie răscumpărată niciodată. Banii ar urma să fie distribuiți statelor europene sub formă de subvenții, nu împrumuturi, astfel încât acestea să își poată reveni din șocul economic.


Deși Madridul nu a înaintat o cifră cu privire la dimensiunea unui astfel de fond, a precizat că majoritatea experților au evaluat impactul economic al crizei la 1.000-1.500 de miliarde de euro.

Alte state europene și Comisia au înaintat alte posibile planuri de salvare, care implică mai degrabă împrumuturi, nu subvenții. Statele din nord se opun emiterii de datorie comună, așa numitele ”coronabonduri”, însă cancelarul german Angela Merkel s-a arătat recent deschisă ideii unor emisiuni de obligațiuni realizate de Comisia Europeană.

Arancha González argumentează că este în interesul întregului bloc comunitar ca recuperarea să fie puternică.

”Fondul de recuperare nu ar trebui să fie despre creșterea datoriilor publice. Acest lucru doar ar exacerba impactul crizei”, a comentat ministrul spaniol. ”De aceea spunem că fondul ar trebui să se axeze pe transferuri, subvenții către statele membre, despre care credem că ar avea mai mult sens având în vedere circumstanțele din 2020”, a adăugat ea.


Franţa, pe de altă parte, susține că nu dorește ”un acord încheiat în grabă”, dar și că nu își va da acordul pentru viitorul cadru financiar multianual al UE (2021-2027) dacă acesta nu va avea prevăzute sume suficiente pentru atenuarea efectelor economice ale pandemiei.

Franţa doreşte ca printr-un astfel de plan de relansare să beneficieze de împrumuturi de cel puţin 1.000 de miliarde de euro, dar susține și varianta unor transferuri directe de fonduri către statele care au nevoie.

Preşedintele Emmanuel Macron a spus că UE ”nu are de ales ”altceva decât să constituie un fond care să emită datorie comună, cu o garanţie comună” şi a cerut ca viitorul buget al UE aflat în discuţie să fie mai mare faţă de propunerile actuale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: