Liderii UE se întâlnesc în persoană la Bruxelles, joi și vineri, în încercarea de a debloca decizii de politică externă- sancțiunile împotriva Belarus și relația cu Turcia- cruciale pentru credibilitatea UE pe scena internațională.
În invitația transmisă liderilor UE, președintele Charles Michel a anunțat că discuțiile de joi se vor axa pe analiza relației cu Turcia și a tensiunilor pe care acest stat le provoacă în Marea Mediterană, pe analiza relației UE-China, pe cazul otrăvirii lui Alexei Navalny, pe analiza situației din Belarus și a răspunsului adecvat, pe analiza conflictului în desfășurare din Nagorno-Karabah.
Ziua de vineri va fi dedicată modalităților de deblocare a întregului potențial al Pieței Unice, pe elaborarea unor politici industriale ambițioase și pe explorarea oportunităților generate de dezvoltare digitală.
Administrația Prezidențială a dat joi publicității un comunicat în care anunță participarea președintelui Iohannis la reuniunea Consiliului European, acolo unde ”Preşedintele României va pleda pentru o Piaţă Unică puternică şi consolidată, (…) va arăta că o Piaţă Unică mai integrată înseamnă o Piaţă Unică mai conectată şi mai incluzivă (…), va evidenţia faptul că autonomia strategică a UE trebuie construită pe baza unei pieţe interne depline şi funcţionale (…) și va sublinia necesitatea protejării grupurilor vulnerabile, inclusiv a lucrătorilor sezonieri”.
Comunicatul nu conține pozițiile oficiale față de subiectele de politică externă aflate în dezbatere în prima zi a reuniunii.
Reuniunea Consiliului European a fost planificată inițial în urmă cu o săptămână, dar s-a amânat din cauză că președintele Consiliului, Charles Michel, a intrat preventiv în autoizolare în urma unei întâlniri cu un oficial descoperit pozitiv la testul coronavirus.
Dosarele fără unanimitate: Belarus și Turcia
Deciziile pe care Consiliul ar trebui să le aprobe în prima zi sunt puse sub semnul întrebării de regula unanimității, care nu poate fi atinsă de mai bine de 30 de zile, în dosarele Belarus și Turcia
Surse citate de Euractiv afirmă că liderii UE nu vor adopta sancțiuni, sau mecanisme de impunere automată de sancțiuni, împotriva Turciei, dacă situația din Mediterana se complică din nou. În prezent, Turcia și-a retras vasele de explorare din zonele disputate, dar păstrează nave de război în apropierea perimetrelor în care au fost făcute explorările după resurse energetice.
Concluziile finale în acest dosar sunt așteptate vineri, după ce președintele Consiliului va avea noi întrevederi cu reprezentanții Greciei și Ciprului.
Euractiv mai scrie că este posibil ca în concluziile finale ale reuniunii să nu apară nicio referire scrisă la relația cu Turcia, subiectul urmând să fie menționat doar în declarațiile de la final ale lui Charles Michel.
Dosarul Nagorno-Karabah a fost inclus pe agendă la solicitarea comună a Sloveniei, Greciei, Ciprului și Franței.
În ceea ce privește sancțiunile împotriva Belarus, UE are o listă cu 40 de nume și încearcă să despartă acest dosar de cel al Turciei. Singurul stat care se opune în continuare este Cipru, care a avertizat că va bloca aceste sancțiuni dacă UE nu are o atitudine fermă față de Turcia.
Sunt state care sugerează ca în aceste dosare să se renunțe la regula aprobării cu unanimitate dar alte state refuză ferm sugestia, temându-se că precedentul astfel creat ar putea fi repetat și cu alte ocazii.