luni

22 aprilie, 2024

16 octombrie, 2020

Liderii statelor UE au lansat joi, la Consiliul European, un apel adresat Regatului Unit pentru a face ”pașii necesari” creșterii șanselor obținerii unui acord, care să fie aplicat ”în întregime” și la timp. Acesta este un ”punct final”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel (foto), la finalul primei zile a întâlnirii UE-27.

”În ceea ce priveşte acordul de retragere şi protocoalele sale, ele trebuie să fie în întregime puse în aplicare, punct final”, a spus Clarles Michel, în conferința susținută alături de negociatorul-șef al UE pentru relațiile post-Brexit, Michel Barnier. Există există determinarea de a obține un acord, dar ”nu cu orice cost”, a adăugat oficialul, citat de Agerpres.

Michel Barnier a declarat că va continua discuțiile intensive cu Regatul Unit în săptămânile ce vor urma, pentru a ajunge la un acord și a precizat că UE este pregătită să poarte tratative ”până în ultima zi posibilă”.


”Vrem să dăm acestor discuţii toate şansele de a fi încununate de succes pentru a obţine un acord”, a declarat oficialul european.

Aceeași poziție este exprimată și în concluziile transmise la finalul discuțiilor:

Consiliul European reamintește că perioada de tranziție se va încheia la 31 decembrie 2020 și constată cu îngrijorare că progresele privind principalele chestiuni de interes pentru Uniune nu sunt încă suficiente pentru a se ajunge la un acord.

Consiliul European reafirmă hotărârea Uniunii de a avea un parteneriat cât mai strâns posibil cu Regatul Unit pe baza directivelor de negociere din 25 februarie 2020, respectând totodată orientările Consiliului European convenite anterior, precum și declarațiile și luările de poziție, în special cele din 25 noiembrie 2018, mai ales în ceea ce privește condițiile de concurență echitabile, guvernanța și pescuitul.


În acest context, Consiliul European îl invită pe negociatorul-șef al Uniunii să continue negocierile în următoarele săptămâni și face apel la Regatul Unit să întreprindă pașii necesari pentru a face posibilă obținerea unui acord.

În ceea ce privește proiectul de lege privind piața internă prezentat de guvernul Regatului Unit, Consiliul European reamintește că Acordul de retragere și protocoalele la acesta trebuie puse în aplicare pe deplin și la timp.

Consiliul European solicită statelor membre, instituțiilor Uniunii și tuturor părților interesate să își intensifice eforturile de pregătire și de asigurare a capacității de a face față, la toate nivelurile și pentru toate eventualitățile, inclusiv pentru cea a absenței unui acord, și invită Comisia, în special, să aibă în vedere în timp util măsuri de contingență unilaterale și pentru o perioadă limitată care să fie în interesul Uniunii.

Consiliul European se va ocupa în continuare de această chestiune.

Premierul britanic își va anunța abordarea vineri

Mesajul UE nu a fost primit cu entuziasm la Londra. Negociatorul-șef al Marii Britanii pentru relații post-Brexit, David Frost,s-a declarat într-o postare pe Twitter „dezamăgit de concluziile summitului Consiliului European privind negocierile dintre Regatul Unit și UE”. „Sunt surprins să observ că UE nu mai este angajată să lucreze <<intensiv>> la un viitor acord așa cum am stabilit cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la 3 octombrie”, a adăugat oficialul britanic.

El a precizat că premierul Boris Johnson va decide vineri abordarea Londrei, după încheierea summitului.

Deşi nu se întrevede niciun compromis cu privire la trei subiecte majore – pescuitul, garanţiile solicitate de Londra privind standardele sociale şi de mediu şi maniera de soluţionare a diferendelor în cadrul viitorului acord – Michel Barnier şi-a exprimat speranţa că săptămâna viitoare va putea fi găsită cel puţin ”perspectiva unui acord”.

Calendarul negocierilor este extrem de strâns întrucât perioada de tranziţie expiră la 31 decembrie. Orice acord trebuie să fie ratificat de UE şi de Regatul Unit, procedură care ia timp.

Un scenariu fără acord asupra relaţiilor viitoare ar conduce la disfuncţionalităţi economice grave, care ar afecta companiile şi lanţurile comerciale de ambele părţi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: