marți

16 aprilie, 2024

11 martie, 2021

Autoritățile trebuie să ia măsuri astfel încât să se asigure că meditațiile sunt fiscalizate, iar profesorii care nu declară aceste venituri sunt sancționați, în contextul creșterii semnificative a acestor activități după izbucnirea epidemiei de Covid-19, cere Consiliul Național al Elevilor.

Într-un comunicat intitulat „Meditațiile – o industrie nedreaptă”, organizația semnalează “o creștere semnificativă a procentului elevilor care urmează meditații la diferite materii” și face trimitere la un raport de anul trecut, potrivit căruia aproape jumătate dintre elevii de clasa a VIII-a și a XII-a făceau meditații.

Multe dintre cadrele care acordă meditații încalcă regula potrivit căruia profesorii nu trebuie să facă meditații cu elevii din propria clasă, “fapt care generează un vădit conflict de interese”. “Meditațiile reprezintă o adevărată industrie care, de cele mai multe ori, nu este controlată”, arată poziția CNE.


Un raport din septembrie 2020 al Ministerului Educației și Cercetării arăta că:

  • 47% dintre elevii de clasa a VIII-a și 42% dintre elevii de clasa a XII-a frecventează în mod frecvent activități de pregătire suplimentară de tip meditații
  • 6% dintre respondenți desfășoară aceste activități zilnic
  • 16% primesc meditații de 2-3 ori pe săptămână.

În medie, prețul/ședință de meditații poate ajunge până la 100 de lei, conform Consiliului Elevilor, iar în 2019 doar 4.135 de profesori au declarat venituri din astfel de activități, , ajungând la venituri declarate de peste 35 de milioane de lei. Raportat la numărul total de 172.600 de cadre didactice, procentul celor care au declarat aceste venituri este de 2,39%.

Solicitarea CNE:

Din punct de vedere legal, conform art. 5, alin. (iv) din OMEN nr. 4831/2018, privind aprobarea codului-cadru de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar, cadrele didactice au datoria de a interzice orice activități care generează corupție, precum „meditaţiile contra cost cu beneficiarii direcţi ai educaţiei de la formaţiunile de studiu la care este încadrat”. Din păcate, multe cadre didactice nu respectă această prevedere și organizează meditații cu elevi de la clasă, fapt care generează un vădit conflict de interese. Având în vedere toate aceste date, putem afirma cu certitudine faptul că, în România, meditațiile reprezintă o adevărată industrie care, de cele mai multe ori, nu este controlată.


Din acest motiv, Consiliul Național al Elevilor solicită Ministerului Finanțelor, Ministerului Educației, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Justiției să ia toate măsurile care se impun pentru a garanta fiscalizarea tuturor meditațiilor și sancționarea contravențională a cadrelor didactice care nu declară aceste surse de venit.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: