Consiliul Concurenţei a declanșat o investigație privind „o posibilă trucare a unor licitații publice”, organizate de operatorul monopolului național de transport de electricitate, Transelectrica (TEL), pentru atribuirea lucrărilor de mentenanţă, modernizare și retehnologizare a reţelei naționale, potrivit unui comunicat al instituției.
Investigaţia a plecat de la informaţii furnizate chiar din interiorul companiei, prin care s-a „sesizat un posibil comportament anticoncurenţial al companiilor ELM Electromontaj Cluj S.A, Energobit S.A., Societatea pentru servicii de Mentenanţă a Reţelei Electrice de Transport Smart S.A. şi Energotech S.A., în cadrul a două licitaţii având ca obiect „Retehnologizare a staţiei 400/110/20kV Domneşti” şi „Modernizare a staţiei electrice 220/110kV Râureni”, potrivit sursei citate.
„Practic, în cadrul celor două licitații organizate de Transelectrica, ofertantul ce se clasase pe primul loc, în urma derulării etapei de licitaţie electronică, a fost descalificat pentru că nu a răspuns sau a răspuns incomplet la solicitarea autorităţii contractante, iar contractul a fost atribuit ofertantului clasat pe locul al doilea, la un preţ mai mare”, spune Consiliul Concurenței.
Transelectrica (TEL) are o valoare de piață (capitalizare bursieră) de aproape 1,85 miliarde de lei, potrivit celui mai recent preț al acțiunilor sale la Bursa de Valori București (BVB).
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, spune că instituția va analiza toate licitaţiile de atribuire a lucrărilor respective, „fiind posibilă o înţelegere pentru împărţirea contractelor. Este foarte important să depistăm şi să corectăm disfuncţionalităţile din domeniul achizițiilor publice, astfel încât, în final, să avem o cheltuire eficientă a fondurilor publice”, a mai spus oficialul citat.
Încă din decembrie 2017, în cadrul acestei investigații, Autoritatea de Concurență a făcut inspecții inopinate la sediul companiilor, „iar documentele ridicate în cadrul inspecţiilor se află în analiza Consiliului Concurenţei, în cadrul procedurii specifice de investigaţie. Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei”.
Dacă se va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri sau mai blânde, dacă vor coopera cu autoritatea de concurenţă. Pot obţine chiar şi „imunitate la amendă”, „în cadrul programului de clemenţă”.