sâmbătă

20 aprilie, 2024

8 noiembrie, 2017

Crearea de către primării a unor firme proprii, care să gestioneze serviciile la nivel local, îngrijorează autoritatea de concurență, a declarat miercuri Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, citat de Digi24.

cursdeguvernare.ro a solicitat Consiliului Concurenței la începutul lunii octombrie opinia referitoare la companiile înființate de primărie.

Explicațiile transmise nu au acoperit, însă, tendința anticoncurențială a acestui conglomerat de firme publice de drept privat.


Autorităţile locale pot încredinţa direct contracte companiilor pe care le controlează doar în anumite condiţii şi numai dacă nu găsesc pe piaţă oferte mai avantajoase- a fost opinia transmisă de Consiliu.

„Asta recunosc că ne sperie, bine, ne îngrijorează abordarea. Multe autorități locale vor să-și creeze singure firme proprii care să gestioneze unele dintre serviciile la nivel local (fără licitație – n.r.). Din păcate, pentru România, Directiva este foarte bună pentru Germania, dar nu sunt convins că este bună pentru România, dar e aceeași Directivă pentru cele 28 de state membre și permite acest lucru”, afirmă miercuri Bogdan Chirițoiu citat de Digi24.

Președintele Consiliului Concurenței a punctat: Directiva „o fi bună pentru țări vestice cu o disciplină mai bună a administrației, dar în România ne creează îngrijorări”.

În ciuda ”îngrijorărilor exprimate”, Bogdan Chirițoiu, aflat pe final de mandat de președinte al Consiliului Concurenței, nu face și pasul decisiv: demararea unei anchete a instituției care să privească modul în care cele 22 de companii respectă regulile pieței libere.


Declarațiile lui Bogdan Chirițoiu apar la aproape 4 luni după ce Primăria Capitalei a înființat a 22-a firmă, care se va ocupa de administrarea, întreţinerea şi salubrizarea cimitirelor din oraş.

Înființarea firmelor municipalității a început în ianuarie 2017, cu Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti SA. Celelalte 20 de companii au făcut obiect al unor ședințe de Consiliu General în martie și aprilie 2017.

La rectificarea bugetară din septembrie, municipalitatea a decis să ia bani de la marile proiecte și să-i direcționeze spre firmele proaspăt înființate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: