vineri

19 aprilie, 2024

17 noiembrie, 2011

Comisia Europeană (CE) recomandă sancţionarea companiilor petroliere de pe piața româneacă, anchetate de Consiliul Concurenței pentru presupuse practici anticoncurențiale la stabilirea prețului carburanților, a declarat, joi, președintele Consiliului, Bogdan Chirițoiu, citat de Mediafax.

Astfel, CE susţine concluziile investigaţiei declanşate în 2005 de Consiliul Concurenţei pe piaţa carburanţilor, iar cele cinci companii anchetate riscă o amendă de maximum 10% din cifra de afaceri, dacă se dovedesc acuzațiile privind eventuale înțelegeri ale firmelor pentru stabilirea unor prețuri ridicate la carburanți, la pompă.

Primele vizate de sancțiune sunt cele mai importante companii de pe piața românească: Petrom, Rompetrol, Luk Oil, MOL, a căror cifră de afaceri anuală reunită reprezintă aproxiumativ 6,5 miliarde de euro.


„Evident, decizia noastră, care susţine recomandările raportului, care recomandă sancţiuni, poate fi atacată de către companii în instanţă. Echipa noastră consideră că are dovezi că aceste companii au încălcat legea”, a spus Chirițoiu la o conferință de specialitate.

Consiliul Concurenţei a transmis companiilor investigate raportul primit de la Comisia Europeană, iar acestea vor avea 30 de zile pentru a pregăti un răspuns.

Chiriţoiu a declarat miercuri pentru MEDIAFAX că autoritatea pentru Concurenţă a finalizat o parte a investigaţiei, iniţiată în 2005, pe piaţa carburanţilor pentru posibile înţelegeri între companii privind stabilirea preţului de vânzare a benzinei fără plumb.

Printre companiile vizate se numără OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi MOL.


Investigaţia pe piaţa comercializării carburanţilor a început în 2005, dar a fost reluată în 2009, când a fost schimbată echipa care lucra la acest caz.

În luna ianuarie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a întocmit un raport privind producătorii şi distribuitorii de carburanţi, în care se spune că preţul la pompă a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fără a fi determinat de evoluţia cotaţiilor de bursă la ţiţei, cursul valutar şi taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, câştigurile nefiind reflectate corespunzător.

Premierul Emil Boc a declarat atunci că majorarea preţului carburanţilor nu poate fi justificată cu povara fiscală impusă de stat prin taxele percepute companiilor petroliere şi a cerut ANAF să iniţieze inspecţia fiscală generală în cazul companiilor petroliere, precum şi Consiliului Concurenţei să efectueze verificări suplimentare pentru identificarea eventualelor cazuri de monopol.

Guvernul face reglementări împotriva concurenței neloiale

Autorităţile române vor finaliza în această iarnă o ordonanţă simplă sau de urgenţă care să reglementeze concurenţa neloială, atribuţiile din acest domeniu fiind transferate din vară de la Ministerul Finanţelor Publice la Consiliul Concurenţei, a mai spus Chirițoiu.

„Atribuţiile legate de concurenţa neloială au fost trecute, o dată cu adoptarea modificării Legii Concurenţei, de la Ministerul Finanţelor Publice la noi. Nu am avut nicio perioadă de tranziţie, din iulie lucrările de la Ministerul Finanţelor au venit la noi. Dorim să nu creăm un cadru legislativ excesiv de intervenţionist (…) În iarnă vom veni cu o ordonanţă simplă sau de urgenţă în acest sens şi cu practica pe care o avem putem să îmbunătăţim cadrul legislativ în Parlament în următoarele 6-12 luni, aşa cum am făcut şi cu Legea Concurenţei”, a afirmat președintele Consiliului Concurenței, la conferinţa MEDIAFAX Talks about Unfair Competition, organizată în parteneriat cu Consiliul Concurenţei.

Băsescu: atac la Petrom

Marți, într-un inreviu acordat TVR1, președintele Traian Băsescu a atacat direct liderul pieței carburanților din România, grupul OMV Petrom, pentru prețul ridicat al produselor.

”Nu ne place mereu ce ne face Petromul. Mie nu mi-a plăcut când doamna directoare Mariana Gheorghe a ieşit în plină campanie agricolă să ne spună <Am mărit preţul la motorină>, deşi a scăzut preţul la ţiţei pe plan mondial, cu explicaţia că este cerere. Iar explicaţia corectă este <Nu, pentru că aveţi monopol, doamna Mariana Gheorghe>. Are monopol pe resursele de ţiţei şi scoate cu 16 dolari”, a spus Băsescu la TVR1.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: