luni

22 aprilie, 2024

22 mai, 2018

Consiliului Afaceri Externe al UE va decide, de la caz la caz, separarea dispozițiilor privind investiţiile în acorduri comerciale cu terţii, respectiv ale țărilor membre, potrivit principiilor de negociere stabilite marți, la reuniunea miniștrilor de restort din UE.

CAE – Comerţ „a luat act de faptul că, în viitor, Comisia Europeană intenționează să recomande proiecte de directive de negociere pentru acordurile de liber schimb care acoperă competența exclusivă a UE, pe de o parte, și acordurile separate mixte de investiții, pe de altă parte, în vederea consolidării poziției UE în calitate de partener de negociere”, potrivit concluziilor adoptate.

„Este de competența Consiliului să decidă dacă să înceapă negocieri pe această bază. Este, de asemenea, de competența Consiliului să decidă, de la caz la caz, la separarea acordurilor comerciale”, spune documentul CAE – Comerţ.

(Descărcați AICI Concluziile Consiliului Afaceri Externe)


Această nouă abordare rezultă în principal din avizul Curții de Justiție Europene privind repartizarea competențelor între UE și statele sale membre pentru încheierea Acordului de liber schimb UE-Singapore, potrivit unui comunicat al Consiliului UE.

În avizul său, Curtea a stabilit că numai dispozițiile referitoare la alte investiții străine decât cele directe și regimul care guvernează soluționarea litigiilor dintre investitori și state se încadrau în sfera „competenței partajate”.

De asemenea, noua abordare este bazată pe discursul din 2017 al președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker privind starea Uniunii și pe comunicarea Comisiei intitulată „O politică comercială echilibrată și progresistă în vederea valorificării oportunităților oferite de globalizare”, potrivit comunicatului citat.

Pledoaria președintelui CE „subliniază necesitatea de a se asigura legitimitatea și caracterul incluziv al proceselor de negociere și de adoptare în cadrul politicii comerciale, indiferent dacă decizia finală privind adoptarea are loc numai la nivelul UE sau și la nivelul statelor membre”, spune sursa citată.

Acorduri noi cu Australia și Noua Zeelandă


Miniştrii europeni ai Comerţului au autorizat marţi Comisia Europeană să demareze negocierile în vederea încheierii unor acorduri de liber schimb cu Australia şi Noua Zeelandă.

Schimburile comerciale dintre UE şi Australia şi Noua Zeelandă sunt comparabile cu cele dintre UE şi Mexic şi Canada.

„Sectoarele europene susceptibile să profite cel mai mult de pe urma acordurilor de liber schimb sunt echipamentele auto, maşinile, produsele chimice, industria alimentară şi serviciile”. (…)mandatele de negociere acordă o atenţie specială protejarea sectoarelor vulnerabile precum agricultura, potrivit unui comunicat al Consiliului UE,

UE este al treilea partener comercial al Australiei. În 2017, cele două zone au încheiat schimburi în valoare de 47,7 miliarde euro iar UE a înregistrat un excedent de peste 21 miliarde euro. UE exportă în principal produse manufacturate, în timp ce Australia vinde europenilor în special produse miniere şi agricole.

Schimburile comerciale pe relaţia cu Noua Zeelandă s-au cifrat la 8,7 miliarde euro anul trecut iar UE este al doilea partener comercial pentru Noua Zeelandă, după Australia

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: