joi

13 iunie, 2024

29 mai, 2016

Rasmussen-Anders-FoghPreşedintele Petro Poroşenko a anunţat sâmbătă că Anders Fogh Rasmussen, fost premier al Danemarcei şi apoi secretar general NATO (în perioada 2009 – 2014), a acceptat să fie consilierul său special.

Fogh Rasmussen a scris pe Twitter că va face tot posibilul să promoveze „securitatea şi reformele economice, şi legături mai strânse cu UE” în această calitate.

Konstantin Kosachyov, şeful comisiei de afaceri externe a camerei superioare a parlamentului rus, a criticat decizia, considerând-o un spectac ostentativ care nici măcar nu are un scop militar sau practic:


„Această butafonerie are un singur scop: să menţină Ucraina în centrul atenţiei partenerilor săi vestici, cu orice preţ”, a spus acesta.

Leonid Kalashnikov, adjunctul şefului comisiei de politică externă din camera inferioară a parlamentului, a catalogat gestul drept unul ostil  la adresa Rusiei.

Intensificarea luptelor din estul Ucrainei

Între timp, în estul Ucrainei s-au intensificat luptele dintre trupele guvernamentale şi grupările separatiste proruse.

Vineri, o patrulă a Misiunii Speciale de Monitorizare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a fost atacată cu focuri de armă în regiunea Donețk. Nimenu a fost rănit, însă ulterior s-a constatat o intensificare a luptelor între cele două părţi.


„Astfel de atacuri asupra misiunii civile, neînarmate de observatori sunt complet inacceptabile”, a declarat Frank-Walter Steinmeier, ministrul de externe al Germaniei, ţară ce deține președinția prin rotație a OSCE.

Germania ar dori eliminarea sancţiunilor împotriva Rusiei

Deşi liderii participanţi la summitul G7 sancţiunile împovotriva Rusiei nu vor fi ridicate până la implementarea totală a acordurilor de la Minsk, ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier a lăsat să se înţeleagă, într-o declaraţie făcută sâmbătă, că an Uniunea ar putea renunţa treptat la sancţiuni dacă Moscova face paşi pentru îndeplinirea obligaţiilor ce-i revin.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: