12 martie, 2017

Recep Rdogan arde punțile cu Europa

Relațiile Turciei cu UE se află într-un punct critic după ce, în ultimele 2 zile, disputele diplomatice cu Olanda, legate de campania electorală pe care Ankara dorește să le organizeze în țări cu comunități turce semnificative, au escaladat.

Conflictul cu autoritățile olandeze vine după altele similare cu Austria și Germania.

Regimul Erdogan organizează în aprilie un referendum pentru modificarea Constituției, iar ambiția puterii de la Ankara este să demonstreze că inclusiv diaspora, care trăiește în democrații consolidate, este de acord ca Recep Tayyip Erdogan să dețină puterea absolută.


Această dorință nu este însă pe placul liderilor Europei, iar cancelariile Occidentale au transmis Turciei această poziție.

Ankara a ignorat aceste mesaje, iar ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, în ciuda unor avertismente ale diplomației olandeze, se pregătea să participe, sâmbătă, la un miting de susținere a modificărilor constituționale pe care îl planificase în Olanda.

Desfășurarea ostilităților turco-olandeze: Doi miniștri turci – întorși din drum, ambasada olandeză

Guvernul olandez a interzis sâmbătă aterizarea avionului oficial turc pe aeroportul din Rotterdam care-l avea la bord pe ministrul de externe Cavusoglu.

Decizia a provocat comentarii dure ale președintelui Erdogan. ”Sunt rămășițe ale nazismului. Sunt fasciști. Puteți să interziceți ministrului nostru de externe să zboare, însă începând de acum să vedem cum vor mai ateriza avioanele voastre în Turcia”, a spus Erdogan, citat de AFP, la un miting organizat sâmbătă în Istambul.


Ankara a supra-licitat. În cursul serii de sâmbătă, ministrul pentru Familie, Fatma Betul Sayan Kaya, a ajuns cu maşina la Rotterdam pentru a reprezenta statul turc la mitingul organizat în fața Consulatului, dar autoritățile olandeze au oprit mașina, pe care au fost escortat-o la graniţa cu Germania.

Prin vocea premierului Binali Yildirim, Turcia a anunțat că va răspunde în cel mai “dur mod” faţă de măsurile olandeze. O primă consecință: consulatul Olandei din Istambul a fost atacat duminică cu portocale și cu ouă.

La scurt timp după incident, ministerul olandez de Externe a atras atenția, potrivit Reuters, că autorităţile turce sunt responsabile pentru siguranţa diplomaţilor olandezi din Turcia.

(Citiți și: Olanda interzice participarea ministrului turc de externe la un miting în Amsterdam)

La rândul său, Ministerul turc de externe a anunţat că a informat Olanda că ambasadorul său la Ankara nu ar trebui să se întoarcă la post o vreme, relatează Hurriyet.

Potrivit DPA, Ankara ia în calcul posibilitatea de a le interzice diplomaţilor olandezi accesul în Turcia. De asemenea, Ankara l-a convocat pe însărcinatul olandez cu afaceri la Ministerul de Externe.

Premierul olandez Mark Rutte i-a atras atenţia cu lui Erdogan că “întrece limita”.

Europa face front comun împotriva tendințelor autoritariste

Germania, Austria și Olanda și-au anunțat public nemulțumirea că puterea de la Ankara dorește să ”exporte” pe teritorii străine teme legate de referendumul din aprilie, care ar trebui să fie obiect al dezbaterilor politice doar în interiorul granițelor Turciei.

În interiorul acestor granițe dezbaterea există, dar nu seamănă cu cele care se poartă în Occident- în Turcia, autoritățile folosesc din plin tentativa de lovitură de stat pentru a justifica schimbarea Constituției.

Zeci de mii de oameni au fost arestați, anchetați sau demiși sub acuzația de colaboraționism cu clericul musulman Fethullah Gulen, acuzat de plănuire a tentativei eșuate de puci din iulie 2016. Presa independentă a fost practic redusă la tăcere, iar opoziția este aproape desființată.

Germania a fost primul stat care a transmis mesaje că nu dorește ca problemele interne ale Turciei să facă obiect al mitingurilor electorale planificate de ministerul afacerilor externe în orașe germane ce găduiesc semnificative comunități musulmane. În replică, pe 5 martie, președintele turc a acuzat Germania de ”practici naziste”, remarcă ce a stârnit furie la Berlin și la Bruxelles.

Austria a avut o poziție similară față de o planificată vizită ”electorală” a lui Erdogan. “Președintele turc poate veni în Europa și în Austria pentru vizite oficiale bilaterale, dar nu pentru a exporta campania electorală turcă în Austria”, a precizat ministrul austriac de Externe Sebastian Kurz.

(Citiți și: Recep Erdogan – anunțat că nu își poate face campanie în Austria)

Aflată în avangarda unei abordări dure față de Turcia în ultimele șapte luni, Austria cere “înghețarea” negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană și a blocat în decembrie 2016 deschiderea unor noi capitole de negociere cu Ankara.

Ministrul de externe Cavusoglu urma să participe duminică la un alt miting, în Elveția, însă hotelul din Zurich unde urma să se desfășoare evenimentul de campanie a anulat rezervarea.

Şeful diplomaţiei turce mai are în plan participarea la un alt eveniment organizat la Metz, în Franţa.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: