1 august, 2022

La granița dintre Kosovo și Serbia a izbucnit un conflict din care nu au lipsit focurile de armă, între sârbii din localitățile din zonă și poliția kosovară. Poliția a încercat să pună în aplicare o decizie a guvernului de la Priștina privind obligativitatea înmatriculării mașinilor de către autoritățile kosovare.  

De duminică seara, protestatarii au blocat cu camioane pline cu pietriș și alte mașini grele drumurile care duc la cele două puncte de trecere a frontierei, Jarinje și Bernjak. În regiune sârbii formează o majoritate. Guvernul de  la Priștina a amânat aplicarea deciziei, potrivit Reuters.

„Situația generală de securitate din municipalitățile nordice ale Kosovo este tensionată”, a declarat într-un comunicat misiunea condusă de NATO în Kosovo KFOR. Poliția kosovară spune că focuri de armă au fost trase în direcția forțelor sale, potrivit sursei citate.


Protestatarii furioși ar fi bătut mai mulți albanezi care treceau pe drumurile care fuseseră blocate și unele mașini ar fi fost atacate.

Sirenele de raid aerian s-au auzit timp de mai bine de trei ore în micul oraș Mitrovica de Nord, locuit în principal de sârbi.

În urmă cu un an, după ce sârbii locali au blocat aceleași drumuri tot din cauza plăcuțelor de înmatriculare, guvernul kosovar a desfășurat forțe speciale de poliție, iar Belgradul a trimis avioane  de luptă aproape de graniță.

Un conflict înghețat cu o Serbie apropiată Moscovei

La paisprezece ani după ce Kosovo și-a declarat independența față de Serbia, aproximativ 50.000 de sârbi, care locuiesc în nordul regiunii, refuză să recunoască instituțiile din capitala Priștina. Și încă folosesc plăcuțe de înmatriculare și documente emise de autoritățile sârbe.


Kosovo a fost recunoscut ca stat independent de 117 de țări, dar nu și de Serbia sau Rusia. De asemenea, cinci țări din Uniunea Europeană, Cipru, Grecia, România, Slovacia și Spania  nu au recunoscut statul Kosovo, pentru a evita încurajarea tendințelor centrifuge ale unora din regiunile lor.

Kosovo nu a reușit să devină membru al ONU, pentru că peste 30% dintre cele 193 de state membre nu-i recunosc independenţa, potrivit Agerpres.

Tensiunile dintre cele Kosovo și Serbia rămân ridicate, iar pacea fragilă a Kosovo este menținută de o misiune NATO care are 3.770 de militari la sol. Forțele de menținere a păcii italiene au fost vizibile în și în jurul Mitrovica duminică.

Cele două țări s-au angajat în 2013 într-un dialog sponsorizat de Uniunea Europeană pentru a încerca să rezolve problemele restante, dar s-au înregistrat puține progrese.

Serbia susține regimul președintelui rus Vladimir Putin, iar purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a blamat ceea ce ea a numit „reguli discriminatorii fără temei” impuse de autoritățile kosovare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: