vineri

12 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 decembrie, 2011

Senatul a adoptat, luni, o lege privind confiscarea extinsă a bunurilor persoanelor găsite vinovate de infracţiuni de corupţie, proxenetism sau spălare de bani, dacă valoarea bunurilor dobândite în ultimii cinci ani depăşeşte „în mod vădit” veniturile obţinute de acestea în mod licit.

Potrivit Mediafax, senatorii au adoptat, cu amendamente, cu 80 de voturi „pentru”, 3 voturi „împotrivă” şi 11 „abţineri”, proiectul de lege pentru completarea Codului Penal şi a Legii 286/2009 privind Codul penal, însă Camera Deputaților este for decizional.

În timpul dezbaterilor din plen, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a explicat că prin adoptarea legii care fusese propusă de Guvern, senatorii dau un „semnal clar în vederea combaterii infracţionalităţii” şi că reprezintă implementarea în legislaţia naţională a unei Decizii JAI, România fiind singura ţară din Uniunea Europeană care nu a făcut încă acest lucru.


„Ar fi complet deplasat ca acest proiect să nu fie adoptat. (…) Este vorba de o lege penală care se aplică după ce a intervenit o condamnare definitivă aplicată de o instanţă penală. Nu este vorba de o confiscare administrativă”, a explicat ministrul Justiţiei.

În replică, senatorul UDMR Gyorgy Frunda, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, a susţinut că un astfel de proiect goleşte de conţinut prevederea constuţională referitoare la principiul dobândirii licite a averii.

„Nu cred că această lege va trece prin filtrul Curţii Constituţionale”, a opinat Frunda.

Confiscarea extinsă se aplică în cazul anumitor infracțiuni

Potrivit proiectului, aşa cum a fost amendat la propunerea Comisie juridice, fac obiectul confiscării extinse infracţiunile de:

 • proxenetism
 • cele privind traficul de droguri, de persoane,
 • infracţiunile la regimul frontierei de stat,
 • cele de spălare a banilor,
 • asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni, infracţiuni contra patrimoniului,
 • falsificarea de monedă,
 • divulgarea secretului economic,
 • infracţiuni privind organizarea şi expoatarea jocurilor de noroc,
 • infracţiuni de corupţie, de evaziune fiscală,
 • infracţiunile privind regimul vamal şi bancruta frauduloasă.

Condiții pentru confiscarea extinsă:

 • Confiscarea extinsă se poate dispune doar dacă persoana este condamnată pentru comiterea unei infracţiuni pentru care legea prevede o pedeapsă cu închisoarea mai mare de cinci ani şi dacă valoarea bunurilor dobândite de respectiva persoană, într-o perioadă de cinci ani înainte de momentul săvârşirii infracţiunii, „depăşeşte în mod vădit veniturile obţinute de acesta în mod licit”.
 • O altă condiţie obligatorie pentru confiscarea extinsă este ca bunurile respective să provină din activităţi infracţionale de aceeaşi natură cu cea pentru care s-a pronunţat condamnarea.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

 1. „Nu cred că această lege va trece prin filtrul Curţii Constituţionale”, a opinat Frunda. eeeeei Ghiuri baci,nasol,nasol, hm! ce zici ,mai bine „negociezi„ reorganizare contra confiscare??? =))

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Un răspuns

 1. „Nu cred că această lege va trece prin filtrul Curţii Constituţionale”, a opinat Frunda. eeeeei Ghiuri baci,nasol,nasol, hm! ce zici ,mai bine „negociezi„ reorganizare contra confiscare??? =))

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: