”Nu mai păcălim pe nimeni cu cota unică de 16%, pentru că avem TVA al treilea la nivelul Uniunii Europene, iar investitorii nu mai pornesc atât de ușor afaceri ca în 2005 – 2007. În plus, la asigurările sociale avem a șaptea cea mai înaltă cotă din UE – 44,5%. Stăm mai bine la impozitul pe venit, cota fiind a treia cea mai mică din Uniune, iar impozitul pe profit, de 16%, este mic, la nivelul Uniunii. Dar pe total povara fiscală este mare” – a declarat Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, la conferința organizată de cursdeguvernare.ro pe tema Competitivității României.
La problema fiscalității, se adaugă slăbiciunea instituțiilor și infrastructura dezastruoasă. Un singur exemplu: instalarea electricității la o companie nou înființată durează 223 de zile, comparativ cu 17 zile, în Germania – a adăugat Ionuț Dumitru.
În plus, avem o birocrație foarte extinsă, dar și un număr total de 39 de taxe, ceea ce ne face necompetitivi pe piața europeană.
Munca – cea mai scumpă îndeletnicire. CAS nu scade în 2014 și nici în 2015
Dacă ne referim la fiscalitatea pe muncă, vom constata că în România, la 1 euro salariu, angajatorul trebuie să achite taxe de 1,83 euro. Consecința este o evaziune fiscală pe muncă ”enormă” întrucât ”munca a devenit cea mai scumpă îndeletnicire”.
”În România, 48% din TVA nu se colectează, ceea ce înseamnă o cotă de 8% din PIB. Dacă adăugăm faptul că avem și o evaziune fiscală foarte mare, care ajunge la 14% din PIB, putem constata situația gravă din zona colectării. Avem situația cea mai proastă din Uniunea Europeană la colectare. Prin comparație, Bulgaria nu colectează din TVA doar 15%. Asta arată că este strict necesară reformarea sistemului”, a declarat Ionuț Dumitru.
Vestea proastă în ceea ce privește fiscalitatea pe muncă este că reducerea CAS nu va putea fi făcută pentru 2014 și nici pentru 2015, deoarece în proiectul de buget multianual nu sunt prevăzute sume care să compenseze golul care ar rămâne în urma reducerilor.
Poate că ar fi mai ușor dacă s-ar merge pe ideea reducerii graduale a CAS cu câte 1 punct procentual pe an, ceea ce ar face compensarea mai ușoară.