3 octombrie, 2017

Confederaţia Europeană a Sindicatelor solicită intervenția Comisiei Europene pentru stoparea intenției Guvernului Mihai Tudose de a transfera toate contribuțiile sociale în sarcina angajaţilor.

Luca Visentini, secretarul general al Confederaţiei Europene a Sindicatelor, s-a declarat şocat de acest plan, care, spune el, încalcă în mod clar spiritul, textul şi jurisprudenţa a două instrumente europene importante: Codul European de securitate socială şi Carta Socială Europeană revizuită.

Modificările intenționate încalcă în mod clar spiritul, textul și jurisprudența a două instrumente europene importante: Codul european de securitate socială și Carta socială europeană revizuită.


România a ratificat Codul european de securitate socială la 9/10/2009 (în vigoare de la 10/10/2010) și trebuie, prin urmare, să respecte dispozițiile sale, potrivit cărora costul protecției sociale trebuie suportat în mod colectiv. România a ratificat, de asemenea, Carta socială europeană revizuită la data de 07.05.1999.

Mai mult, jurisprudența Comitetului European pentru Drepturi Sociale este clară în ceea ce privește chestiunile legate de finanțarea sistemelor / prestațiilor de securitate socială și stabilește că acestea trebuie finanțate colectiv: cu alte cuvinte, finanțat prin contribuțiile angajatorilor și angajaților și/sau de la bugetul de stat, se arată în documentul transmis Comisiei Europene.

Pe lângă scrisoarea adresată executivului de la Bruxelles, Confederaţia Europeană a Sindicatelor a transmis scrisori către preşedintele şi premierul României, către ministrul muncii şi preşedinţilor celor două camere ale parlamentului în care solicită abandonarea ideii de a forţa responsabilitatea pentru contribuţiile sociale unilateral asupra lucrătorilor şi găsirea unor soluţii alternative printr-un dialog social autentic cu partenerii sociali.

Confederaţia Europeană a Sindicatelor reprezintă 45 de milioane de membri reuniţi în 89 de organizaţii sindicale din 39 de ţări europene şi zece federaţii sindicale europene.


Din 120 de țări în care există un sistem de securitate socială dezvoltat, niciuna nu a lăsat plata contribuțiilor sociale exclusiv „în cârca salariatului”, așa cum vor să procedeze autoritățile din România, au acuzat de mai multe ori sindicatele românești.

„În nicio ţară din Europa finanţarea sistemului de securitate socială nu se asigură exclusiv de către angajat, pentru că vorbim de solidaritate şi de responsabilitate socială asumată în mod echilibrat între angajat şi angajator. Practica europeană arată o asumare împreună – angajat şi angajator – a finanţării sistemului de securitate socială”, a declarat luna trecută liderul BNS, Dumitru Costin.

Principalele confederații sindicale au demarat săptămâna trecută protestele, care se vor limita deocamdată la pichetări ale autorităților locale și ale unor ministere. Dacă Executivul nu renunță la ideea acestui transfer, sindicaliștii amenință cu extinderea protestelor și greve în mai multe domenii, inclusiv în sănătate.

Cum se achită în momentul de față contribuțiile sociale

În momentul de față, contribuțiile sociale pentru condiții normale de muncă totalizează 39,25% din salariul brut și se achită la modul următor:

Contribuțiile la pensii – 26,3%, pentru condiții normale de muncă

  • 10,5% pentru contribuția individuală a salariatului
  • 15,8% pentru contribuția datorată de angajator

Contribuțiile la sănătate – 10,7%

  • 5,5% în cazul contribuției individuale a salariatului
  • 5,2% în cazul contribuției datorate de angajator

Contribuțiile la șomaj – 1%

  • 0,5% pentru contribuția individuală a salariatului
  • 0,5% pentru contribuția datorată de angajator

Contribuția la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale – 0,25%

  • este plătită de angajator

Contribuția pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate – 0,85% (plătită de angajator)

Contribuția de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesional – 0,15%(plătită de angajator)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: