joi

28 martie, 2024

20 ianuarie, 2014

Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti, Werner Hans Lauk, s-a întâlnit luni cu președintele și vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Adrian Bordea și Gheorghe Muscalu, pentru a discuta ”teme de interes comune” privind justiția. Întâlnirea face parte dintr-o serie de întrevederi pe care conducerea CSM le are zilele acestea cu reprezentanți ai misiunilor diplomatice la București.

”Discuţiile s-au purtat asupra unor teme de interes comun privind reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei precum şi măsurile luate de Consiliul Superior al Magistraturii pentru pregătirea aplicării Noului Cod penal şi a Noului Cod de procedură penală, în contextul apropiatului Raport al Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare” se spune într-un comunicat al CSM dat publicității după întâlnirea cu ambasadorul Germaniei.

Întâlnirea a fost precedetă, vineri, de întrevederea președintelui și a vicepreședintelui CSM cu Diego Brasioli, ambasadorul Italiei în România.


În următoarea săptămână, noua conducere a CSM va mai fi vizitată de ambasadorul Franței – Philippe Gustin, cel al Marii Britanii – Martin Harris, al Olandei – Matthijs van Bonzel și reprezentanții SUA în România.

Monica Prejmereanu, purtătorul de cuvânt al CSM, a declarat că vizitele ambasadorilor fac parte din protocolul de după alegerea unei conduceri a Consiliului.

Întâlnirile au loc într-un context tensionat pe subiectul justiție și stat de drept, după ce parlamentarii români au votat, pe 10 decembrie 2013, în așa-numita ”marțea neagră”, câteva modificări ale Codului Penal prin care-și extindeau imunitatea și eliminau conflictul de interese în cazul aleșilor.

Reprezentanții cancelariilor occidentale și-au exprimat atunci îngrijorarea față de starea statului de drept în România și s-au întâlnit cu lideri ai majorității parlamentare pentru a discuta despre modificările operate pe Cod și intenția acestora de vota o lege a amnistiei și grațierii.


De asemenea, întâlnirile dintre ambasadori și conducerea CSM au loc în preajma Raportului MCV, care va fi prezentat miercuri, 22 ianuarie 2014.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: