marți

28 mai, 2024

13 septembrie, 2012

Curtea Constituțională a Germaniei a impus câteva condiții prin decizia sa de miercuri, de a autoriza implicarea Germaniei în  Mecanismul European de Stabilitate (ESM). Cea mai importantă condiționare este limitarea contribuției Germaniei, care ar putea fi schimbată doar de Parlamentul Germaniei.

Ratificarea tratului va fi permisă în anumite condiții, precizează BBC. :

Orice creştere posibilă a fondului de 500 de miliarde de euro sau a contribuției Germaniei la acesta va fi permisă doar cu aprobarea expresă a Parlamentului german.


Până la o aprobare punctuală a Bundestagului, contribuția  Germaniei la fondul temporar de împrumut al UE trebuie să rămână de 190 de miliarde de euro.

Criticii acordului susțineau că ESM ar expune Germania la potențiale finanțări nelimitate ale statelor cu probleme din zona euro. Circa 37.000 de persoane au semnat o petiție către Curtea Constituţională în care au cerut blocarea acestui mecanism și transfomarea sa în subiect pentru un referendum.

Germania va contribui cu 2% la acest fond, așa că ESM nu poate începe fără o ratificare din partea Germaniei.

După mai multe săptămâni de deliberări, judecătorul-șef al Curții, Andreas Vosskuhle, a declarat că instituția a respins contestațiile, având în vedere că există o mare probabilitate ca ESM să nu încalce Constituția.

Merkel: Germania, partener de încredere al Europei


„Germania a trimis azi un semnal puternic, din nou, Europei și lumii: Germania își asumă cu fermitate responsabilitatea sa ca cea mai mare economie și un partener de încredere în Europa”, a declarat cancelarul Angela Merkel, în Parlamentul de la Berlin, la câteva ore de la anunțarea deciziei.

„Este o zi bună pentru Germania, este o zi bună pentru Europa”, a mai precizat ea.

Analiștii spun că, în combinație cu planurile referitoare la cumpărarea de către BCE a obligațiunilor guvernamentale din țările cu probleme economice, Europa are acum mecanismele necesare pentru a combate criza financiară.

„În mai puțin de o săptămână, zona euro a primit, în sfârșit, o impresionantă bazooka pe care o căuta de mult”, a spus și Carsten Brzeski, economist al băncii ING, pentru BBC.

Și ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a salutat, miercuri, decizia Curţii Constituţionale germane de a autoriza adoptarea de către Berlin a celui mai recent mecanism de salvare destinat zonei euro. „Este o decizie inteligentă în spiritul proeuropean al constituţiei noastre. Eforturile noastre pentru euro şi pentru Europa continuă”, a declarat el, într-un comunicat.

Ministrul a apreciat ca fiind „bună şi necesară” limita emisă de Curtea Constituţională, în legătură cu implicarea financiară a Germaniei în finanţarea viitorului Mecanism European de Stabilitate. „Nu trebuie să cerem prea mult de la forţa de acţiune germană”, a explicat oficialul de la Berlin.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: