Summit-ul G20 din Shanghai s-a încheiat cu reiterarea unor angajamente de stimulare a creşterii economice globale, însă fără un plan de măsuri concrete în acest sens.
Una dintre promisiunile făcute de cei mai importanţi decidenţi ai politicilor fiscale şi monetare se referă la anunţarea în avans a unor măsuri ce ar putea duce la deprecierea modelor locale, astfel încât devalorizările să nu alimenteze un potenţial „război al valutelor”.
Cele mai dezvoltat economii ale lumii au anunţat sâmbătă că e nevoie să privească dincolo de dobânzi foarte scăzute şi de tipărirea de bani pentru a redresa creşterea economică, reîndreptându-şi atenţia către accelerarea reformelor structurale pentru a reporni activitatea economică, transmite Reuters.
Un comunicat de presă comun al miniştrilor de finanţe şi ai guvernatorilor celor mai mari 20 de economii din lume sintetizează principalele riscuri la adresa economiei mondiale, printre care fluxurile volatile de capital, o scădere accentuată a preţurilor materiilor prime şi un potenţial şoc al ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE).
„Redresarea globală continuă, însă rămâne neuniformă şi nu se ridică la ambiţiile noastre privind o creştere puternică, sustenabilă şi echilibrată”, se arată în comunicat.
„Politicile monetare vor continua să susţină activitatea economică şi să asigure stabilitatea preţurilor… însă politica monetară pe cont propriu nu poate duce la creştere sustenabilă”, se mai precizează în textul citat.
Încetinirea creşterii economice şi turbulenţele de pe pieţele financiare internaţionale au intesificat presiunile politice între marile puteri în ultima perioadă. De asemenea, alte motive de îngrijorare enumerate de liderii G20 se referă la exacerbarea tensiunilor geopolitice şi la criza refugiaţilor din Europa.
Referinţa la un eventual „Brexit” nu a fost inclusă în primele drafturi ale declaraţiei comune, potrivit unei surse citate de Reuters, însă aceasta figurează pe varianta finală ca urmare a insistenţelor delegaţiei britanice. Regatul va vota pe 23 iunie dacă doreşte sau nu să mai facă parte din UE.
„Credem că este în interesul naţional şi economic al Marii Britanii, al Europei şi al Statelor Unite ca UK să rămână în UE”, a declarat secretarul Trezoreriei americane, Jack Lew, la finele reuniunii.
Liderii G20 au convenit să folosească „toate instrumentele – monetare, fiscale şi structurale – pentru a atinge obiectivele de creştere economică ale grupului”.
Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), a declarat că a simţit un sentiment de reînnoire a determinării G20 de a acţiona împreună, avertizând că în absenţa unei colaborări riscurile ar putea deraia.
Summit-ul de la Shanghai nu s-a încheiat însă cu niciun plan concret de acţiune pentru stimularea coordonată a repornirii activităţii economice, aşa cum se aşteptau unii investitori pe fondul turbulenţelor înregistrate de bursele internaţionale la începutul acestui an. Comentariile făcute de decidenţii politicii fiscale şi monetare din cele mai dezvoltate economii ale lumii arată că există încă numeroase divergenţe cu privire la modul ideal de acţiune.
Miniştrii de finanţe s-au pus de acord că „magnitudinea recentei volatilităţii a pieţei nu reflectă fundamentele economice de bază ale economiei mondiale”, potrivit comunicatului menţionat anterior.
Marile puteri vor anunţa în avans politici ce ar putea duce la deprecierea modelor
Pentru a reporni motoarele economiei, o implementare mai rapidă a reformelor structurale „ar trebui să dea un imbold creşterii potenţiale pe termen mediu şi să facă economiile nostre mai inovatoare, flexibile şi rezistente”.
Divergenţele au apărut pe teme precum stimularea creşterii economice prin acumularea de datorii, dar şi folosirea dobânzilor negative (Japonia).
Germania a fost clară, spunând că nu susţine un nou pachet de stimul, ministrul de finanţe Wolfgang Schaeuble declarând vineri că modelul de creştere bazat pe datorie şi-a atins limita.
„Chiar cauzează noi probleme, creşte datoriile, duce la formarea de bule şi la creşterea riscurilor, zombificând economia”, a arătat Schaeuble.
În comunicat mai este anunţată intenţia marilor puteri economice ale lumii de a se abţine de la ţintirea cursului de schimb pentru promovarea competitivităţii exporturilor, inclusiv prin devalorizări ale monedelor locale. G20 s-au angajat să se consulte „atent” în legătură cu politicile valutare.
Jeroen Dijsselbloem, preşedintele miniştrilor de Finanţe din zona euro, a precizat că statele G20 s-au înţeles să se informeze reciproc în legătură cu decizii ce ar putea duce la deprecierea monedelor locale.
China a încercat de asemenea să asigure că nu va mai deprecia yuan-ului, premierul Li Keqiang declarând în deschiderea lucrărilor de la Shanghai că nu există baze pentru continuarea devalorizării monedei chineze.